9.6.12

Στα κάγκελα όλοι με την... Καγκελάριο...


Στα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις ντιρεκτίβες σκληρής λιτότητας που η πολιτική Μέρκελ επιφυλάσσει στις υπερχρεωμένες χώρες. Φρανσουά Ολάντ και... Μάριο Μόντι πρωτοστατούν στην άσκηση πιέσεων για στροφή του Βερολίνου. Μέτωπο άνοιξαν, επίσης, οι Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 28/29ης Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει στροφή και να συναινέσει σε πιο δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, βρίσκεται η Α. Μέρκελ.

Κοινός παρονομαστής τόσο εντός όσο και εκτός Γηραιάς Ηπείρου είναι η αλλαγή της πολιτικής που επιβάλλει το Βερολίνο και η υιοθέτηση μιας «συνταγής» τερματισμού της αυστηρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

Ακρως επικριτικός για τη σκληρή γραμμή που εξακολουθεί να τηρεί η καγκελάριος της Γερμανίας εμφανίζεται την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος. Την τελευταία αγωνιώδη έκκληση για πρωτοβουλίες απηύθυνε ο Economist, προειδοποιώντας πως η Ευρώπη θα μπορούσε να «βυθιστεί» σε ένα σπιράλ τραπεζικών καταρρεύσεων, χρεοκοπιών και ύφεσης.
Στα κάγκελα όλοι με την... Καγκελάριο

Και θα πρόκειται, όπως υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό, για μια οικονομική καταστροφή που θα επισκιάσει το χάος που προκάλεσε η Lehman Brothers το 2008.

Με την κρίση χρέους να κορυφώνεται χτυπώντας και την πόρτα της Ισπανίας, διάχυτες είναι πλέον οι ανησυχίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τις μεν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να σχηματίζουν έχοντας ως πρωτεργάτες τους Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Μόντι άξονα κατά του Βερολίνου και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ανοίγει επίσης μέτωπο κατά της Ανγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κινείται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο αγγλοσαξονικός άξονας κλιμακώνει τις δικές του πιέσεις στο Βερολίνο, για να υπογραμμίσει την αίσθηση του κατεπείγοντος σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Στήριξη σε Αθήνα
Οι κυβερνήσεις σε Παρίσι και Ρώμη είναι αποφασισμένες, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης χρέους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την Αθήνα και εν γένει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το αίτημα του Νότου για ένα ισχυρό «αντίδοτο» στη συνταγή της λιτότητας που έχει υιοθετηθεί και που απ' ό,τι φαίνεται δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε καμία από τις χώρες όπου εφαρμόστηκε έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.

Η χαλάρωση του συμφώνου λιτότητας θεωρείται πια από πολλούς ως το επόμενο άμεσο βήμα σταθεροποίησης που πρέπει να δρομολογηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι ετοιμάζουν, όπως έγραψε ο ιταλικός Τύπος, παρέμβαση «υπέρ» της Ελλάδας προκειμένου να αποφευχθούν οι δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Προγραμματίζεται μάλιστα να συναντηθούν στην ιταλική πρωτεύουσα στις 14 Ιουνίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, τη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (22 Ιουνίου) και την κανονική Σύνοδο Κορυφής (28 και 29 Ιουνίου).

Στο μεταξύ τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Λονδίνο ανησυχούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η Ανγκελα Μέρκελ καθυστερεί σημαντικές αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, ιδιαίτερα με την επίμονη άρνησή της να αποδεχθεί τη δημιουργία ευρωομολόγων. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον έστειλαν την τελευταία εβδομάδα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ ότι πρέπει να δράσει άμεσα.

Πάντως, η «απάντηση» της Α. Μέρκελ δεν άργησε να έρθει. Η καγκελάριος δεν έριξε απλά τον πήχη των προσδοκιών για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά τάχθηκε επίσης «υπέρ» μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη επειδή κάποιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν...

Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν στο μεταξύ ότι το ζήτημα πλέον είναι για πόσο ακόμα θα μπορεί η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ να επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμα πλάνα επίλυσης της κρίσης χρέους και των τραπεζών προτού ξεσπάσει μια γνήσια κοινωνική κρίση.

Α. ΜΕΡΚΕΛ: ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Στην Ευρωζώνη με σεβασμό των δεσμεύσεων

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα για τήρηση του Μνημονίου έστειλε χθες και η Ανγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου στη χώρα μας τονίζοντας πως «η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωζώνη» ενώ είπε πως πρόκειται για μια προϋπόθεση που έχει διατυπωθεί με ξεκάθαρο τρόπο «σε όλα τα ελληνικά κόμματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως «πάντα λέγαμε ότι ευχόμαστε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να σεβαστεί η επόμενη κυβέρνηση το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε πει σε όλα τα ελληνικά κόμματα πως αυτό είναι αναγκαίο. Το Μνημόνιο είναι, για να το πω έτσι, η βάση για μια επιτυχή εξέλιξη».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: