17.6.12

Aν χάσει (η ΝΔ) χάνονται...


Με στόχο τη νίκη που, λόγω πόλωσης, θα της δώσει έως και 20 επιπλέον έδρες πορεύεται η Ν.Δ.
Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που έρθει δεύτερη; Ποιοί πρωτοκλασσάτοι μένουν εκτός…
Η αύξηση των ποσοστών των δύο μονομάχων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την 6η Μαίου θεωρείται δεδομένη. Αν η ... Ν.Δ. τερματίσει πρώτη μπορεί να αυξήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα φθάνοντας ακόμη και τους 128 βουλευτές, από 108 σήμερα.

Αν, όμως, ηττηθεί τότε πολλοί από τους βουλευτές των «δύο ημερών» αλλά και γνωστά στελέχη θα βρεθούν εκτός καθώς ακόμη και με ποσοστό 30%, ως δεύτερη, η Ν.Δ. υπολογίζεται ότι θα λάβει μόλις 80 έδρες ενώ με μία – δύο μονάδες λιγότερες οι γαλάζιοι βουλευτές δεν θα υπερβαίνουν τους 76.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν… δράματα, τόσο στις μεγάλες περιφέρειες Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και στους υπολοίπους νομούς (4εδρικές και μεγαλύτερες) όπου γίνεται η εξομάλυνση του εκλογικού νόμου ώστε να προκύψει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε περίπτωση γαλάζιας ήττας αύριο (σήμερα), από την Α’ Αθήνας θα χάσουν πιθανότατα την έδρα τους οι Ανδρέας Ψυχάρης (κατέλαβε την τελευταία εκλόγιμη το Μάιο), Προκόπης Παυλόπουλος, Νότης Μηταράκης και, ενδεχομένως, ο Βασ. Κικίλιας.
Στη Β’ Αθηνών, όπου η Ν.Δ. ανέδειξε το Μάιο 14 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτος(!) στην περιφέρεια 9, θα βρεθούν εκτός Βουλής οι Γιάννης Παπαθανασίου, Κατερίνα Παπακώστα, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Άννα Καραμανλή, ίσως και ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας.

Στο Υπόλοιπο Αττικής κινδυνεύει ο Θανάσης Μπούρας ενώ μάλλον ασφαλής είναι ο τρίτος του Μαΐου Γ. Βλάχος.

Στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. εξέλεξε 6 βουλευτές. Αν χάσει αύριο (σήμερα) θα περιορισθούν σε 4, ενδεχομένως και 3. Εφόσον αυτό συμβεί, χάνουν την έδρα τους οι Γιώργος Ορφανός, Γιάννης Ιωαννίδης ενώ στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται και η Έλενα Ράπτη.
Απώλειες εδρών αναμένονται και σε άλλες περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προεξοφληθεί απολύτως που, δεδομένου ότι σχετίζεται με τις προβλέψεις του νόμου για το μπόνους και τις κατανομές αλλά και τα απόλυτα ποσοστά του κόμματος σε κάθε νομό.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Χανιά, όπου αν η Ν.Δ. χάσει θα απωλέσει άμεσα μία ή δύο έδρες. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Μαϊου, ως πέμπτο (!) κόμμα με 8,44% εξέλεξε τρείς βουλευτές, ο πρώτος ΣΥΡΙΖΑ με 17,19% έναν βουλευτή και το δεύτερο ΠΑΣΟΚ κανέναν. Αντιθέτως, ακόμη κι αν χάσει δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές που δεν εξελέγησαν – λόγω εκλογικού νόμου – το Μάιο να επιστρέψουν στη Βουλή. Ενδεικτικό παράδειγμα, ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια, όπου η Ν.Δ. αν και δεύτερο κόμμα σε τοπικό επίπεδο (14,51%) δεν ανέδειξε βουλευτή, κάτι που πέτυχε η Δημ. Αριστερά με 6,15%
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: