22.6.12

Βαθύ μπλε στη νέα κυβέρνηση Σαμαρά...


Ο έντονος γαλάζιος χρωματισμός της νέας κυβέρνησης αποτελεί μια επιλογή με ισχυρό ρίσκο για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους. Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα...
όποια προβλήματα προκύψουν, με πρώτο εκείνο του συντονισμού. Είναι σαφές ότι χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν για παλινωδίες και έρπουσες αντιγνωμίες
Βαθύ μπλε στη νέα κυβέρνηση Σαμαρά

Με το «γαλάζιο» χρώμα να επικαλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της, συντριπτικά ανδροκρατούμενη και όχι τόσο ολιγομελής όπως διαφημίστηκε, είναι η νέα κυβέρνηση που ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο και πρώην δημοσιογράφο Σίμο Κεδίκογλου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) υπό τον Α. Σαμαρά αριθμεί 39 μέλη, εκ των οποίων οι 17 είναι υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ οι 22 είναι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Μόνο δύο γυναίκες (Ολγα Κεφαλογιάννη και Φωτεινή Σκοπούλη) έχουν αναλάβει χαρτοφυλάκιο.

Σχετικά με την εκπροσώπηση των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση -και εξαιρούμενου του υπουργού Οικονομικών Β. Ράπανου, ο οποίος θεωρείται επιλογή και των τριών κομμάτων- η ΝΔ κυριαρχεί στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς αριθμεί -είτε με στελέχη της είτε με εξωκοινοβουλευτικές προτάσεις της- 29 μέλη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς, τους Θ. Τσαυτάρη και Ευ. Λιβιεράτο, και άλλους τρεις υφυπουργούς, τους Δ. Ελευσινιώτη, Δ. Κούρκουλα και τον Γ. Βερνίκο, ενώ η ΔΗΜΑΡ τοποθέτησε στην κυβέρνηση δύο υπουργούς, τους Α. Μανιτάκη και Α. Ρουπακιώτη, και δύο υφυπουργούς, τη Φ. Σκοπούλη και τον Θ. Παπαθεοδώρου.

Η νέα κυβέρνηση έχει πάντως και έντονο εξωκοινοβουλευτικό χρώμα, αφού 15 μέλη της δεν είναι βουλευτές, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς, 11 από τα 39 μέλη της δεν έχουν πάρει στο παρελθόν χαρτοφυλάκιο. Πέντε υπουργεία ελέγχει εξ ολοκλήρου η ΝΔ, άλλα πέντε υπουργεία έχουν στελέχη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τέσσερα υπουργεία από τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ.

Το υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Β. Ράπανο έχει αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό από τη ΝΔ, ενώ, όπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Επικρατείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι συνεργάτες του Α. Σαμαρά. Η πρόταση της ΝΔ για πρόεδρο της Βουλής είναι ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ αναμφίβολα κεντρικό πρόσωπο της κυβέρνησης είναι ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας και διαπρεπής οικονομολόγος Β. Ράπανος.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πολιτικός με σημαντική θητεία στην Ευρωβουλή, αλλά και σε θέσεις ευθύνης στην κυβέρνηση Καραμανλή (υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και υπουργός Ανάπτυξης). Υπήρξε ευρωβουλευτής το διάστημα 1997-2004. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και επανεξελέγη το 2009, αλλά και στις προηγούμενες διπλές εκλογές. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Διπλωμάτης καριέρας που πέρασε από σημαντικές θέσεις ευθύνης (υπουργός Εθνικής Αμυνας, Υγείας και Τουριστικής Ανάπτυξης) και αντιπρόεδρος της ΝΔ. Τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Εχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1993, του 2004, του 2007 και του 2009, ενώ ήταν δήμαρχος Αθηναίων το 1994 και το 1998.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΥΠ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Διαπρεπής συνταγματολόγος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, υπήρξε για πολλά χρόνια κοντά στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών και αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γεννήθηκε στην Κομοτηνή, σπούδασε Νομικά και είναι διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Ροδόπης το 2000 και έχει περάσει από υπουργικές θέσεις, ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπουργός Παιδείας και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, ενώ μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Δημοσιογράφος καριέρας αλλά και δικηγόρος, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και εκλέγεται μέχρι και σήμερα, ενώ έχει θητεύσει ως υπουργός στο υπουργείο Απασχόλησης. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και νομικά, διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, αλλά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ μετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2000 και το 2006.

ΚΩΝ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Διετέλεσε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Με τη συγκρότηση της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τη στήριξη της ΝΔ, από τον Νοέμβριο του 2011 ήταν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, η Ολγα Κεφαλογιάννη συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στην Α' Αθήνας. Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1975 και είναι κόρη του πρόσφατα αποθανόντος πρώην βουλευτή και υπουργού Ιωάννη Κεφαλογιάννη και της Ελένης Βαρδινογιάννη. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε δύο μεταπτυχιακά στις Βρυξέλλες. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Εξελέγη βουλευτής Χίου με τη ΝΔ για πρώτη φορά το 2009, ενώ από το 2004 έως το 2009 διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Οικονομολόγος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης το 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και στις πρόσφατες εκλογές. Εντονη ήταν η δράση του στην ΟΝΝΕΔ, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Από το 1979 είναι καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, απ' όπου πήρε και διδακτορικό το 1974. Το 1976 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ενωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τις Κυκλάδες. Οικονομολόγος, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κυκλάδων το 2007, επανεξελέγη το 2009 και στις πρόσφατες εκλογές. Εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ είχε έντονη δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στη ΝΔ ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Γεννήθηκε στην Τρίπολη, σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικές Επιστήμες και το 1981 προσλήφθηκε στην ΕΑΒ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας το 2004 και εκλέγεται μέχρι και σήμερα. Διετέλεσε αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ την περίοδο 1997-2000, ως στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, ενώ υπήρξε γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επί προεδρίας Α. Σαμαρά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ. Διετέλεσε γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ. Στο διάστημα 2002-2006 ήταν πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Για τη θητεία του αυτή τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Εγκριτος νομικός, έχει θητεύσει επί έξι χρόνια ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Ως εργατολόγος έχει ασχοληθεί με σημαντικές υποθέσεις, όπως οι μεγάλες δίκες των συμβασιούχων στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ηταν τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου. Γεννήθηκε στη Λευκάδα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠ. ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ

Δικηγόρος στο επάγγελμα, γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Κέρκυρας το 2004, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Καραμανλή, καθώς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνοδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΥΠ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Δικηγόρος, στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ. Το 1985 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης. Επανεκλέχθηκε δύο φορές ακόμη βουλευτής, κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1989 - 2000. Διετέλεσε διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας, γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Πρωθυπουργός: Σαμαράς Αντώνης

- Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ράπανος Βασίλειος

Αναπλ. Υπουργός: Σταϊκούρας Χρήστος

Υφυπουργός: Μαυραγάνης Γεώργιος

- Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Μανιτάκης Αντώνιος

Υφυπουργός: Βολουδάκης Μανούσος

- Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Στυλιανίδης Ευριπίδης

Αναπλ. Υπουργός: Αθανασίου Χαράλαμπος

- Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Αβραμόπουλος Δημήτριος

Υφυπουργός: Κούρκουλας Δημήτριος

- Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης

Υφυπουργός: Καράμπελας Παναγιώτης

Υφυπουργός: Ελευσινιώτης Δημήτριος

- Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Χατζηδάκης Κωνσταντίνος

Αναπλ. Υπουργός: Καλογιάννης Σταύρος

Υφυπουργός: Σκορδάς Αθανάσιος

Υφυπουργός: Μηταράκης Παναγιώτης

- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Λιβιεράτος Ευάγγελος

Αναπλ. Υπουργός: Καλαφάτης Σταύρος

Υφυπουργός: Παπαγεωργίου Ασημάκης

- Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

Αναπλ Υπουργός: Τζαβάρας Κωνσταντίνος

Υφυπουργός: Ιωαννίδης Ιωάννης

Υφυπουργός: Παπαθεοδώρου Θεόδωρος

- Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός: Βρούτσης Ιωάννης

Υφυπουργός: Νικολόπουλος Νικόλαος

- Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Λυκουρέντζος Ανδρέας

Αναπλ Υπουργός: Σαλμάς Μάριος

Υφυπουργός: Σκοπούλη Φωτεινή

- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Τσαυτάρης Αθανάσιος

Αναπλ. Υπουργός: Χαρακόπουλος Μάξιμος

- Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Ρουπακιώτης Αντώνιος

Υφυπουργός: Καραγκούνης Κωνσταντίνος

- Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Δένδιας Νικόλαος

- Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Κεφαλογιάννη Ολγα

- Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Μουσουρούλης Κωνσταντίνος

Υφυπουργός: Βερνίκος Γεώργιος

- Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Υπουργός: Καράογλου Θεόδωρος

- Υπουργείο Επικρατείας

Υπουργός: Σταμάτης Δημήτριος

Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: