30.6.12

Ακόμα και με παραίτηση απείλησε ο Μάριο Μόντι για να πιέσει την Μέρκελ...


Το παρασκήνιο με το βλέμμα των Ισπανών...
Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι ήταν ο πρωταγωνιστής της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πλέον γνωστά σε όλους.

Αρχικά ήταν το «πού πας;» που είπε στον Χέρμαν βαν Ρομπάι, τα ξημερώματα της Παρασκευής και το οποίο σηματοδότησε την... αντεπίθεση του Νότου.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι ήταν έτοιμος και να παραιτηθεί, προκειμένου να πιέσει την Μέρκελ.

«Ήταν το απόλυτο σόου του Μάριο Μόντι» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ιταλός ήταν έτοιμος και να παραιτηθεί.

«Θα παραιτηθώ» είπε σε κάποια στιγμή. Ο ίδιος αξιωματούχος υποστηρίζει πάντως ότι τα γεγονότα δεν ήταν τόσο δραματικά όσο καταλήγουν να περιγράφονται στα Μέσα Ενημέρωσης, ωστόσο, υπήρξαν στιγμές μεγάλης αγωνίας και έντασης.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, αναφέρει η El Pais, η κατάσταση έδειχνε να πηγαίνει σε αδιέξοδο στη διάρκεια μάλιστα συνομιλίας μεταξύ της Μέρκελ και του Μόντι.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν ουσιαστικά «περιγράψει» τη Συμφωνία για τη σωτηρία του Ευρώ, τόσο στη Σύνοδο της G20 στο Μεξικό, όσο και στην τετραμερή συνάντηση της Ρώμης με τη συμμετοχή του Μαριάνο Ραχόι και του Φρανσουά Ολάντ. Ήταν τότε που αποφασίστηκε και το πακέτο των 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

«Φτάνοντας όμως στις Βρυξέλλες, όλη αυτή η συμφωνία έδειχνε κενό γράμμα» αναφέρει πηγή προσκείμενη στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Μόντι με τον Ραχόι αποφάσισαν να το τραβήξουν στα άκρα. Ήταν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν το πακέτο ανάπτυξης, αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις για τις τράπεζες.

«Μίλησαν με τον Φρανσουά Ολάντ και έτσι δημιουργήθηκαν τα δύο μπλοκ. Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί από τη μία και από την άλλη οι Γερμανοί με τους Φινλανδούς και την ανάσα ζωής των Ολλανδών» αναφέρουν πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: