28.6.12

«Δώστε μας διέξοδο από την ύφεση»...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο θέτει επί τάπητος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επιστολή του, την οποία διαβιβάζει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Σύμφωνα με ...
τις πληροφορίες, πρώτος αποδέκτης της επιστολής είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, με τον οποίο συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ ο κ. Παπούλιας στη βελγική πρωτεύουσα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ. Η κυβέρνηση απέφυγε τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής που υπογράφει ο κ. Σαμαράς, πριν παραληφθεί από όλους τους αρχηγούς κρατών που μετέχουν στη Σύνοδο, αλλά - όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές - ο Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη να υπάρξει η απαραίτητη επικαιροποίηση της δανειακής σύμβασης, λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η κίνηση του Πρωθυπουργού αποτελεί το πρώτο βήμα για να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο, ενώ ζητεί ευθέως να εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση παράλληλες δράσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στη χώρα και θα καταπολεμήσουν την ανεργία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαμαράς, σε συνεννόηση με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, επέλεξε το ύφος της επιστολής να κινηθεί σε «διπλωματικό επίπεδο», αφού βασικός στόχος του είναι να εκπέμψει το μήνυμα στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι έπειτα από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας η Ελλάδα ξαναμπήκε σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και ζητεί πλέον να της δοθούν από την τρόικα οι ανάσες που χρειάζεται για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις δικές της δεσμεύσεις.
Στην επιστολή, με την οποία είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να είναι «ωσεί παρών» στη Σύνοδο Κορυφής, γίνεται ειδική αναφορά στην κυβερνητική συνεργασία που επιτεύχθηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, το οποίο ο κ. Σαμαράς προβάλλει ως απόδειξη ότι οι έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρει ότι οι Ελληνες αναμένουν να υπάρξει «ανταπόκριση στις θυσίες τους» από την πλευρά της Ευρώπης - σε μία ακόμη έμμεση αναφορά για την ανάγκη τροποποιήσεων στη δανειακή σύμβαση.
Εκ νέου, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απολύτως από τη συμφωνία με την τρόικα και παραμένει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί για έξοδο από την κρίση.
Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου σημείωναν χθες ότι, παράλληλα με την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για αλλαγές στο Μνημόνιο, πρώτιστο μέλημα του κ. Σαμαρά είναι να αλλάξει και το κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και γενικώς στη διεθνή κοινότητα για τη χώρα μας. «Η επιστολή στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνιζαν με έμφαση, ενώ προσέθεταν ότι ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει να χαράξει η κυβέρνηση, αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι για πολλά σημεία της οικονομικής ατζέντας που θα επιδιώξει να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συναίνεση της τρόικας.

ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθ' όλο το διάστημα της παραμονής του στις Βρυξέλλες. Ο Κάρολος Παπούλιας, εκτός από τον κ. Ρόμπαϊ τον οποίο συνάντησε χθες, θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρωθυπουργό της Αυστρίας Βέρνερ Φέιμαν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στη Σύνοδο Κορυφής συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: