12.6.12

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων ήδη αποτυπώνεται στις αγορές


Τα χρηματιστήρια στον πυρήνα της Ευρώπης προσπάθησαν και σήμερα να συνεχίσουν θετικά, έστω κι αν προς το τέλος των συνεδριάσεων γύρισαν σε οριακές απώλειες, την ίδια ώρα που οι αγορές ομολόγων εκπέμπουν SOS με... το επιτόκιο του Ισπανικού δεκαετούς να φθάνει στο 6,807% (δηλαδή σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο του 2011).

Η διττή αυτή εικόνα σε συνδυασμό με την νέα, άνω της μονάδας, πτώση σε Αθήνα και Μιλάνο δείχνει αφενός ότι οι αγορές αναμένουν κίνηση από την ΕΚΤ με χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής η οποία θα βοηθήσει τον πληθωρισμό, άρα και τις μετοχές και αφετέρου το αυξημένο κόστος δανεισμού στην Ισπανία δείχνει ότι τα περιθώρια για την Ευρώπη ( λέγε με Γερμανία ) τελειώνουν.

Οι αγορές δεν θα σταματήσουν να πιέζουν και για του λόγου το αληθές νωρίτερα η Fitch υποβάθμισε μαζικά 18 ισπανικές τράπεζες! Συγκεκριμένα ο οίκος υποβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σε «ΒΒΒ» από «Α-» των τραπεζών : CaixaBank, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona (La Caixa), Kutxabank, S.A. (Kutxabank), Caja Rural de Navarra, Sociedad Cooperativa de Credito και Grupo Cooperativo Iberico de Credito.

Δίχως καταθέσεις σε Ιταλία- Ισπανία και με την ύφεση τα κράτη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ειδικά όταν το κόστος δανεισμού είναι υψηλό. Πώς να πληρώσει η Ισπανία όταν μειώνεται το ΑΕΠ της, ανεβαίνει το επιτόκιο και έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση με την ανεργία να ταλανίζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού ;

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι και περίπου δύο ώρες πριν τη λήξη των συνεδριάσεων η Φρανκφούρτη κέρδιζε 0,48% ενώ από 0,12% και 0,18% άνοδο σημείωναν το Λονδίνο και το Παρίσι. Στη συνέχεια οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, με μικρή διακύμανση, κυρίως γιατί και η Wall άνοιξε με μικτά πρόσημα.

Αντιθέτως σταθερά στα κόκκινα παρέμειναν το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με απώλειες άνω της μιάμιση μονάδας και με το μεγάλο πρόβλημα να είναι η άνοδος του επιτοκίου του Ιταλικού δεκαετούς στο 6,24% και της Μαδρίτης, στο –1% περίπου, με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στο 10ετές να καταγράφει νέο ρεκόρ, στο 6,807%.

Η Wall άνοιξε με μικτά πρόσημα και με το ενδιαφέρον των επενδυτών στις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Το ευρώ τέλος κινείται χαμηλότερα και πάλι, στα 1,2453 έναντι του δολαρίου.

Βουτιά στην Αθήνα
Πίσω στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έκλεισε στις 489,35 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,42%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και στο 2,05%.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: