23.6.12

Νοβότνι: Το ευρώ είναι σταθερό και θα επιβιώσει, μεμονωμένες χώρες έχουν πρόβλημα...


Την πεποίθηση ότι το ευρώ θα επιβιώσει ακόμα και εάν η Ισπανία αποκλειστεί από τις αγορές λόγω υψηλού κόστους δανεισμού εξέφρασε ο Έβαλντ Νοβότνι, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη ...
διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ερωτηθείς εάν το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει ενδεχόμενο αποκλεισμό ης Μαδρίτης από τις αγορές ομολόγων, ο κ. Νοβότνι απάντησε ότι «πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως «ακόμη κι αν η Ισπανία δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, αυτό δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι θα έφευγε από το ευρώ.

»Δεν υπάρχει νευρικότητα για το ίδιο το ευρώ, μονάχα για μεμονωμένες χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Νοβότνι, επιτιθέμενος μάλιστα στην διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Αυτό είναι ακριβώς το παράδειγμα του τι αντιλαμβάνομαι ως μία απαράδεκτη απλοποίηση», σχολίασε δηκτικά ο αυστριακός αξιωματούχος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Νοβότνι υπογράμμισε ότι η περαιτέρω οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο, γνωμοδοτώντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία θέση Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος θα έχει τη δικαιοδοσία να ασκεί «σκληρή επιρροή στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Τέλος, ο κ. Νοβότνι τάχθηκε υπέρ του προτεινόμενου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έστω κι αν το επίμαχο μέτρο εφαρμοστεί σε περιορισμένο αριθμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι κάποια μέλη, όπως η Βρετανία, αντιστέκονται σε μία τέτοια πρωτοβουλία.

«Δεν έχει νόημα να περιμένουμε για πολύ καιρό προκειμένου να [συμφωνήσουν] όλοι», δήλωσε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης. «Είναι πιθανότατα λογικό να ξεκινήσουμε με τουλάχιστον μία ομάδα [κρατών]. Μία χώρα μονάχη δεν μπορεί να το κάνει», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως ο φόρος θα πρέπει να επιβαρύνει τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, καθώς αυτές είναι περισσότερο κερδοσκοπικές.

Υπέρ της επιβολής του εν λόγω φόρου έχουν ταχθεί έως τώρα οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία...
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: