25.6.12

Προσωρινώς κλειστόν λόγω ασθενείας...


Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ατυχίες του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών απορρυθμίζουν την κυβέρνηση...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ 1981, λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Φρανσουά Μιτεράν διαγνώστηκε με...
καρκίνο του προστάτη. Το κράτησε μυστικό και μάλιστα ο θεράπων ιατρός του έβγαζε τακτικά ιατρικά δελτία που τον εμφάνιζαν υγιή. Η θεραπεία υπήρξε, ως εκ θαύματος, επιτυχής. Και οι Γάλλοι έμαθαν ότι ο Πρόεδρός τους είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας έντεκα χρόνια, αργότερα, το 1992 όταν ο καρκίνος επανήλθε. Στη σημερινή Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ πιο γρήγορα και με όρους διαφάνειας. Κανείς - αυτό μπορούμε τουλάχιστον να τους το αναγνωρίσουμε - δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει τίποτε. Παρ' όλα αυτά, η εγχώρια κοινή γνώμη και οι μεγάλες ξένες πρωτεύουσες παρακολουθούν άναυδες την ελληνική πολιτική επικαιρότητα να καταγράφεται στο ιατρικό δελτίο.


ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ. Μόλις σαράντα οκτώ ώρες αφότου ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς μπήκε για τρίωρη εγχείρηση στο Αττικό Νοσοκομείο, για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να πετάξει για Βρυξέλλες, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Εκεί δεν θα πάει όμως ούτε ο Βασίλης Ράπανος. Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν πρόλαβε καν να ορκιστεί, όταν ένα λιποθυμικό επεισόδιο έχει ως αποτέλεσμα έναν μαραθώνιο ιατρικών εξετάσεων, δεδομένων και των προβλημάτων υγείας που είχε στο παρελθόν. Ούτε αυτός πάει Βρυξέλλες.
Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, σε κατ' ιδίαν κουβέντα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου έλεγε ότι «ο Ράπανος είναι εξαιρετική επιλογή για το Οικονομικών. Θα αντέξει όμως;». Το ερώτημα αφορούσε το βεβαρημένο ιστορικό υγείας του Ράπανου αλλά και τις πολύ βαριές υποχρεώσεις - συνεχή ταξίδια, συνεντεύξεις σε ξένα και ελληνικά ΜΜΕ, αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στη Βουλή, καθημερινή διαχείριση μιας οικονομίας σε κρίση - που συνεπάγεται πλέον το χαρτοφυλάκιο αυτό. Η απορία αποδείχθηκε προφητική. Μόνο που το ερώτημα τώρα είναι αν ο Ράπανος θα μείνει στην κυβέρνηση.
Πολιτικοί κύκλοι επέμεναν χθες ότι οι εξετάσεις δεν έδειξαν - ευτυχώς! - κάποιο πρόβλημα. Και έψαχναν να μάθουν αν η αδιαθεσία οφείλεται και στο ότι ο Ράπανος σε άλλη κυβέρνηση περίμενε να συμμετάσχει και σε άλλη βρέθηκε. Ακόμη περισσότερο: μιλούν για άγχος συνεννόησης μεταξύ Μαξίμου και Οικονομικών πριν εμφανιστούν οι κύριοι με τις λευκές μπλούζες. Επ' αυτού ουδέν σχόλιον, αλλά ο αρχικός υπαινιγμός έχει να κάνει με τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, όπου δεν μετέχουν ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας ούτε ο Γιώργος Ζανιάς - κάτι που εθεωρείτο βέβαιο στη φάση που ανέλαβε ο Ράπανος.
Ειδικά ο Ζανιάς παραμένει, πάντως, αναγκαστικά στο υπουργείο Οικονομικών αφού θα είναι μέλος της «τετράδας» που πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και άλλα μέλη τον υπερ-υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΕΞΩ. Την περασμένη Κυριακή το βράδυ ένας άλλος Φρανσουά, ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ έλεγε, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, στους δικούς του ότι «η εκλογή Σαμαρά ανοίγει τον δρόμο για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Μία εβδομάδα αργότερα, έχει μπει άνω τελεία στην εν Αθήναις κυβερνητική δραστηριότητα. Αναβάλλεται και η σημερινή έλευση της τρόικας. Τόμσεν και Σία δεν θα βρεθούν ξανά ανάμεσά μας - κάτι που εθεωρείτο στοιχείο διεθνούς αναγνώρισης ότι η Ελλάδα έχει πλέον πολιτικά νομιμοποιημένη και σταθερή κυβέρνηση.
Ολα αυτά, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων - χαρακτηριστικό είναι το νέο ραντεβού Ολάντ - Μέρκελ την Τετάρτη - στις οποίες η χώρα μας δεν μετέχει...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: