14.6.12

Οι τραπεζίτες θα φορολογηθούν για να …σωθούν..


Η άρνηση του Βερολίνου, η αντίδραση του Λονδίνου και μία λύση που μέχρι πρόσφατα φάνταζε... αδιανόητη.
Μπορεί επισήμως να διαψεύδεται, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην αμεσότητα του, ανεπισήμως ωστόσο θα πρέπει να ... θεωρείται σχεδόν δεδομένο. Η Ευρωζώνη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς προς τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα έχει πολλαπλό και πολυσύνθετο ρόλο. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει κατ' αρχήν την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, επαναφέροντας την ηρεμία στις αγορές και στα κατά τόπους χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Έχοντας λύσει αυτό το μείζον πρόβλημα, το επόμενο μέτωπο το οποίο θα κληθεί να λύσει θα είναι αυτό της διάσωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα εμφανίζουν προβλήματα σταθερότητας, για διάφορους λόγους, εντός της Ευρωζώνης. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τα ποσά τα οποία θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει ο μηχανισμός, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, θα είναι τεράστια.

Δεδομένης της άρνησης του Βερολίνου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση τρίτων χωρών, οι τραπεζίτες φαίνεται να προσανατολίζονται σε μια λύση που έως πρόσφατα ούτε καν συζητούσαν. Ποια; Αυτή της φορολόγησης τους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ικανό να λύνει τέτοιου είδους προβλήματα. Προς το παρόν αντιδρά έντονα το Λονδίνο σε μια τέτοια εξέλιξη. Το θέμα ωστόσο είναι για πόσο ακόμα…
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: