26.6.12

Ανατροπές με την Ευρώπη να φλέγεται...


ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...
Σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές και διαβουλεύσεις αποδύθηκε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο Β. Ράπανος δεν θα ορκιζόταν τελικά υπουργός Οικονομικών. Αναζητείται ο αξιόπιστος αντικαταστάτης του, στο πρόσωπο του οποίου θα συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι
Την... πρώτη (σημαντική) ανατροπή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης Σαμαρά προκάλεσε η απόφαση του κ. Βασ. Ράπανου να μην ορκιστεί τελικά υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος λόγους υγείας. Η απόφαση αυτή οδήγησε αργά χθες το απόγευμα σε έναν νέο μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών και συσκέψεων του πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί ο αντικατάστασής του, να προταθεί στους κυβερνητικούς εταίρους της ΝΔ και να ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του νέου υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν ότι η παραίτηση Ράπανου είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς δημιουργεί ακόμη ένα πρόβλημα σε μια γενικά δύσκολη πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου παραδέχονται ότι είχαν αρχίσει από το μεσημέρι χθες να συζητούν εναλλακτικά σενάρια, καθώς τους προβλημάτιζε το γεγονός ότι παρά τις φήμες περί παραίτησης δεν υπήρχε (μέχρι χθες το απόγευμα) καμία επίσημη δήλωση από τον ίδιο τον πρόεδρο της Εθνικής.

Από την αρχή φαίνεται ότι προκρίθηκε (και πάλι) μια επιλογή τεχνοκράτη, με πολιτική άποψη ωστόσο, για τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου και τα ονόματα που «έπεσαν» στο τραπέζι είναι αυτά των κ. Τ. Γιαννίτση, Γ. Ζανιά και επίσης των κ. Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Στουρνάρα. Η εισήγηση για μετακίνηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Κ. Χατζηδάκη απερρίφθη αμέσως, ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Στ. Δήμα δεν υπήρξε πρόταση, με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε καταστήσει εγκαίρως σαφές ότι δεν επιθυμεί την εμπλοκή του στο οικονομικό επιτελείο.
Οι Τ. Γιαννίτσης, Γ. Ζανιάς, Γ. Στουρνάρας και Γκ. Χαρδούβελης είναι μεταξύ των ονομάτων που έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων για το υπουργείο Οικονομικών
Οι Τ. Γιαννίτσης, Γ. Ζανιάς, Γ. Στουρνάρας και Γκ. Χαρδούβελης είναι μεταξύ των ονομάτων που έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων για το υπουργείο Οικονομικών

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πρέπει να επιμείνουν σε μια επιλογή τέτοιου χαρακτήρα προκειμένου να μην ανατρέψουν τις ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και διότι εκτιμούν ότι απαιτείται σε αυτή τη συγκυρία ένα μη πολιτικό πρόσωπο με διασυνδέσεις στην Ευρώπη αλλά και την ελληνική αγορά.

Επαφή των τριών
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του νέου υπουργού αναμένεται να γίνει σήμερα, αμέσως μετά την επαφή που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα περιμένουν να ακούσουν την πρόταση του πρωθυπουργού προκειμένου να τοποθετηθούν και απέφευγαν χθες τις προβλέψεις ή ακόμη και τις προτάσεις.

Η παραίτηση του κ. Ράπανου, πάντως, δεν αιφνιδίασε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο πρόεδρος της Εθνικής, πέραν τους προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει και το οποίο γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό, είχε εκδηλώσει με σαφήνεια τη δυσφορία του τόσο για τη σύνθεση της κυβέρνησης όσο και για το κείμενο που συνυπέγραψαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν το εγχείρημα, καθώς θεωρούσε υπερ-αισιόδοξες τις προβλέψεις για την επαναδιαπραγμάτευση σε αυτό το εύρος.

Πολιτικά στελέχη της ΝΔ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ανέφεραν μάλιστα πως σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, άλλες διαβεβαιώσεις είχε λάβει προκειμένου να συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: