26.6.12

Κερασάκια...


ΗΤΑΝ μια φορά οι σαραντάρηδες της ΝΔ...

Δημήτρης Μητρόπουλος


ΕΝ αρχή ην ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Εκτοξεύεται τη δεκαετία του '90 ως τριαντάρης ακόμη, αφού είναι το alter ego του νέου αρχηγού που λέγεται Κώστας Καραμανλής. Αντιβασιλέας της Ρηγίλλης, ο Αρης αποκεφαλίζεται το...

δύσκολο για τη ΝΔ καλοκαίρι που ακολουθεί την ήττα στις βουλευτικές του Μαρτίου 2000. Το πέρασμα της ερήμου θα είναι μακρύ. Και μεταξύ 2004 και 2007 ο Αρης θα είναι ο πιο επιρρεπής σε διαφοροποιήσεις βουλευτής της συμπολίτευσης. Το Καραμανλικόν Μαξίμου παίρνει το μήνυμα. Μετά τις εκλογές του 2007, ο Αρης γίνεται υπουργός Τουρισμού και μετά υπουργός Παιδείας. Τα μπερδεύει όμως στον αγώνα διαδοχής του 2009. Τάσσεται στο τέλος - και όχι πειστικά - με την Ντόρα, κάτι που πηγαίνει κόντρα στην ιστορία του στη ΝΔ. Δεν θα βρει ποτέ βηματισμό την περίοδο Σαμαρά. Ηδη από τον Μάρτιο ο Αντώνης δεν τον υπολογίζει για την κυβέρνησή του - όπου ο Αρης δεν θα βρει θέση τον Ιούνιο.
ANTIΘΕΤΩΣ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ο αιώνιος καραμανλικός. Κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού, ο πολιτικός από την Ανατολική Μακεδονία έχει συμπαγές προφίλ που τον φέρνει από υφυπουργό Εξωτερικών στο υπουργείο Παιδείας. Εκεί πάει καλά ώσπου η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον βρίσκει στα μπουζούκια. Ανασχηματίζεται και καταλήγει στο Μεταφορών. Η σταθερότητα και ο ατόφιος καραμανλισμός του τον βάζουν στην τροχιά του Σαμαρά, που του αναθέτει το πρόγραμμα της ΝΔ. Το τελικό σκορ: υπουργός Εσωτερικών - καθόλου άσχημα δηλαδή - στη νέα κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάλι, είναι ο αιωνίως απέξω. Πρώτος βουλευτής στη Β' Αθηνών το 2004 και το 2012 δεν βρίσκει ποτέ θέση στην κυβέρνηση. Ο Κώστας Καραμανλής δεν θέλει Ντόρα και Κυριάκο στο ίδιο υπουργικό σχήμα. Ο Σαμαράς δεν ξεχνάει το επώνυμό του και του προσφέρει τελευταία στιγμή θέση αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Οπότε μένει στον πάγκο. Οπως και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που φέρει το στίγμα κάποιου που, ενώ οι παραδοσιακοί οικογενειακοί του δεσμοί τον οδηγούσαν προς την υποψηφιότητα Σαμαρά, στήριξε Ντόρα το 2009.
ΚΙ έτσι φθάνουμε στον Κωστή Χατζηδάκη. Αιώνιος ευρωβουλευτής της ΝΔ στις Βρυξέλλες, δυσκολευόταν να κατέβει υποψήφιος στο Ρέθυμνο που το κρατούσαν ζεστό για την Ολγα Κεφαλογιάννη. Περπάτησε τελικά μια χαρά στη Β' Αθηνών, με αρχική βοήθεια από τον Κυριακό. Και ξεπέρασε τις επιφυλάξεις του για τον Καραμανλή όταν έγινε υπουργός Μεταφορών. Εκτοτε πήγε μόνο επάνω. Εκλεισε την πενταετία στο Ανάπτυξης, αλλά και ήταν ο μόνος υπουργός του Καραμανλή που εξήλθε άφθαρτος. Στη διαδοχή του 2009, η Ντόρα τον θεωρούσε αυτονόητο σύμμαχο - αλλά εκείνος στάθηκε προσεκτικά ουδέτερος.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ που το λέει η καρδούλα του, ο Χατζηδάκης υπήρξε το πρώτο θύμα πολιτικής βίας όταν δέχθηκε επίθεση στο περιθώριο μιας διαδήλωσης όχι πολύ μακριά από τη Βουλή. Παρέμεινε όμως ήπιος. Ο Σαμαράς τον είχε ξεχωρίσει από καιρό για το Ανάπτυξης. Τελικά του έδωσε και το χαρτοφυλάκιο Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή όλο το πρότζεκτ επανεκκίνησης της οικονομίας. Ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο Κωστής θα πάει Πέμπτη και Παρασκευή Βρυξέλλες, ως μέλος της τετραμερούς αντιπροσωπείας στη Σύνοδο. Καθότι και ποδοσφαιρόφιλος, είναι αυτό που λέμε «τον θέλει η μπάλα».

ΤΑ ΝΕΑ (Αγιογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: