19.6.12

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης...


Συνάντηση στη Βουλή έχουν αυτή την ώρα εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. «Συζητούμε και για τα πιθανά πρόσωπα που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση», δήλωσε στο ...
Reuters στέλεχος ενός από τα τρία κόμματα. «Υπάρχουν συγκλίσεις στις διαβουλεύσεις», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά δεσμεύσεις - ενδεχομένως γραπτές - επί των προγραμματικών ζητημάτων που θέτουν ως προϋπόθεση συμμετοχής. Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει για το θέμα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στη Βουλή μετέχουν από τη ΝΔ οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων θέλουν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πλαίσιο που να είναι πειστικό και προς την ελληνική κοινωνία αλλά και προς το εσωτερικό τους.

Ενδέχεται η συμφωνία να κλείσει σήμερα αν και είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινωθεί αύριο. Δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία ως προς τα πρόσωπα.

Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς που θα είναι πρωθυπουργός θα ορίσει τον βασικό κορμό της κυβέρνησης

Στο τέλος της διαδικασίας είναι ανοικτό αν θα γίνει κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών ή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιχελάκης: Υπάρχουν συγκλίσεις

Υπάρχουν συγκλίσεις στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη» είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

«Υπάρχει η διερευνητική διαδικασία, όλα τα άλλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Υπάρχουν συγκλίσεις και περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ό,τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και τις τροποποιήσεις των πολιτικών ισχύει στο ακέραιο.

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για την κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μιλάμε μόνο για οικονομία και αριθμούς, αλλά για τους πολίτες και το ζητούμενο είναι το πώς θα ξεκολλήσουμε σιγά - σιγά από την κρίση, με μέτρα για τους ανέργους και την ανάπτυξη, γιατί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει σχεδόν διαλυθεί».

Συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, έκαναν ειδική αναφορά και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Βενιζέλο να προτείνει πως «στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να συμμετάσχουν και δυνάμεις που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης, ενώ έκανε αναφορά στην φερεγγυότητα των προσώπων που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αναμένοντας τις θέσεις του κ. Σαμαρά

Όπως δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο: «Η παραδοχή μας εξακολουθεί να είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, με συγκεκριμένο περιεχόμενο πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ότι χρειάζεται διαπραγμάτευση για πολιτικές του μνημονίου.

»Προτάσσονται τα σημεία προγραμματικής συμφωνίας. Αναφέρθηκα και στην φερεγγυότητα των προσώπων. Αναμένω πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά.

»Θεωρώ ότι επιταχύνεται η διαδικασία. Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση το συντομότερο. Τις επόμενες ώρες, είναι δυνατόν, εάν υπάρξει σύμπτωση σε αυτά τα σημεία, να προχωρήσουμε».

Τη ανάγκη σύστασης «εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας» με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θα φροντίσει «για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διερευνητικών επαφών των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο».

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης βαίνει παράλληλα προς την ανάγκη να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία πρέπει να φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης» δήλωσε.

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

Την οριστική απόφαση για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει στις 19:00.

Στη ΔΗΜΑΡ οι απόψεις διίστανται, αν και η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση του ίδιου οργάνου τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση. Ομόφωνα, ωστόσο, ελήφθη απόφαση να γίνει αποδεκτή η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, παρόλο που υπάρχουν στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Οδυσσέας Βουδούρης, που με δημόσιες δηλώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους να αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα ο Αντώνης Σαμαράς.

«Δεν θα ήταν για εμάς το μείζον. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή από όλες τις πλευρές, δεν θα βάζαμε εμείς τέτοιου είδους προσκόμματα» ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος και προέταξε την ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε ο Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά έχει καθοριστική σημασία το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας και τα πρόσωπα που θα μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα και είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Κουβέλη ότι «αν υπάρξει σύμπτωση στα προγραμματικά ζητήματα και στη φερεγγυότητα των προσώπων, θα προχωρήσουμε».

Για όλα αυτά θα γίνει εκτενής συζήτηση στην ΚΕ όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: