21.6.12

Στο τελευταίο στάδιο η δίκη του Μπρέιβικ...


Nορβηγοί εισαγγελείς παρουσιάζουν ενώπιον του δικαστηρίου τα τελικά τους επιχειρήματα για το αν ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που έχει ομολογήσει ότι σκότωσε 77 ανθρώπους με... διπλή επίθεση που εξαπέλυσε πέρυσι τον Ιούλιο, πρέπει να σταλεί στη φυλακή ή σε ψυχιατρική κλινική.

Με την αγόρευση των εισαγγελέων, η δίκη εισέρχεται στο τελικό της στάδιο. Η ψυχική του κατάσταση βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης που διεξάγεται στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο.

Δύο ψυχιατρικές εκθέσεις που εκπονήθηκαν ύστερα από αίτημα του δικαστηρίου έχουν καταλήξει σε αντιφατικά συμπεράσματα σχετικά με την ψυχική του κατάσταση.

Οι εισαγγελείς Σβέιν Χόλντεν και Ίνγκα Μπέζερ Ενγκ έχουν δηλώσει ότι θα ζητήσουν ο Μπρέιβικ να παραμείνει υπό «υποχρεωτική φροντίδα ψυχικής υγείας» και έχουν ακόμα διατηρήσει το δικαίωμα να ζητήσουν την επιβολή ποινής κάθειρξης 21 ετών - τη μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί στη Νορβηγία.

Στην διάρκεια της δίκης, ο Μπρέιβικ δεν επέδειξε τύψεις και δήλωσε ότι ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική μονάδα είναι «το χειρότερο πράγμα στο οποίο μπορεί να υποβληθεί ένας πολιτικός ακτιβιστής». Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό ακτιβιστή ενάντιο στην «ισλαμοποίηση» της νορβηγικής κοινωνίας.

Η δίκη ολοκληρώνεται αύριο με την αγόρευση των τελικών επιχειρημάτων από την υπεράσπιση. Η ετυμηγορία στην δίκη που διήρκεσε δέκα εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, τρεις στους τέσσερις Νορβηγούς θεωρούν ότι ο Μπρέιβικ θα πρέπει να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης και όχι σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικό ίδρυμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύονται σήμερα.

Στην ερώτηση εάν ο Μπρέιβικ έχει την ευθύνη των πράξεών του, το 74% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», το 10% κλίνει προς την ψυχιατρική του αντιμετώπιση και 15% δεν έχει διαμορφώσει άποψη ή αρνείται να απαντήσει. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: