26.6.12

Ζητείται τεχνοκράτης κοινής αποδοχής...


Υπο την ασφυκτική πίεση της Ευρώπης, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να καλύψουν το κενό που άφησε ο Βασίλης Ράπανος στο κρισιμότερο υπουργείο...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Ενας συνδυασμός απροβλέπτων καταστάσεων, ατυχιών, ερασιτεχνισμών και παλινωδιών κρατά καθηλωμένη την...
κυβέρνηση έξι μέρες μετά την ορκωμοσία της. Η χθεσινή παραίτηση του Βασίλη Ράπανου από το υπουργείο Οικονομικών, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, αποτελεί τροχοπέδη για τη νέα κυβέρνηση στην αφετηρία της και μια δοκιμασία για τον, υπό ανάρρωση, Πρωθυπουργό που αναγκάζεται να αναζητήσει νέο επικεφαλής για το κρισιμότερο υπουργείο, χωρίς να μετακινηθούν τα υπόλοιπα κομμάτια στο κυβερνητικό παζλ.

Ο αντικαταστάτης του κ. Ράπανου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, πιθανότατα έπειτα από συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά, ώστε ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας να προβληθεί ως πρόσωπο κοινής αποδοχής από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» προκάλεσε και το θέμα της αναπλήρωσης του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου τελικά η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Κάρολο Παπούλια, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε – για νομικούς λόγους – κόκκινο στην ελληνική εκπροσώπηση από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στον κύκλο των τεχνοκρατών της οικονομίας με πολιτικό προφίλ φέρεται κατ' αρχήν ότι αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς τον αντικαταστάτη του Βασίλη Ράπανου στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες που βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι προτιμά μια λύση που θα ακολουθεί το πρότυπο Ράπανου και θα ενισχύει το σήμα της κυβερνητικής συμμαχίας στο πλέον κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, δεν απέκλειαν στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας να βρεθεί τελικώς πρόσωπο από το πολιτικό δυναμικό της χώρας, αλλά αυτή η λύση, όπως υποστήριζαν, θα είναι το αποτέλεσμα της δυστοκίας που θα συνοδεύει την αναζήτηση ενός υποψηφίου με τα αρχικά χαρακτηριστικά.

ΕΞΩΘΕΝ ΠΙΕΣΗ. Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στόχος του Πρωθυπουργού είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών, καθώς πρόκειται για ζήτημα στο οποίο είναι στραμμένοι και οι διεθνείς προβολείς. Σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανόν να ακολουθήσουν μετά τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχει σήμερα το πρωί ο κ. Σαμαράς, στην κατοικία του στην Κηφισιά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ η αντικατάσταση Ράπανου ήταν το βασικό θέμα σύσκεψης που επίσης είχε κατ' οίκον αργά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός με το στενό επιτελείο του (Δημήτρης Σταμάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Μπούρας κ.ά.).
Η παραίτηση του κ. Ράπανου, πριν ακόμη ορκιστεί, έγινε μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά το λιποθυμικό επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής - και αποδόθηκε από την πλευρά του αποκλειστικά σε λόγους υγείας. Ωστόσο, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν ζύγισε εκ νέου την κατάσταση και υπό την πίεση και του οικογενειακού περιβάλλοντός του αποφάσισε να μην αποδεχθεί τελικώς τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα. Μία από τις εξηγήσεις που έδιναν είναι ότι ο κ. Ράπανος θα επιθυμούσε να είχε δίπλα του στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του, όπως οι καθηγητές Γιάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης και Γιώργος Ζανιάς, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και συνεργάτες του που παρέμειναν στην Εθνική Τράπεζα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι την απόφαση αυτή διευκόλυνε και το ότι, λόγω της παράλληλης περιπέτειας με την υγεία του Πρωθυπουργού, δεν είχε γίνει η ορκωμοσία του παραιτηθέντος υπουργού.
Κατά πληροφορίες, η θέση του κ. Ράπανου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν μετέωρη από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε μαζί του, χωρίς να αποσαφηνιστεί η συνέχεια, αλλά ήταν σαφές, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, ότι ο Πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με νέα εκκρεμότητα. Οι εξελίξεις δεν έτρεξαν άμεσα λόγω της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Σαμαράς, αλλά χθες το πρωί, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο κ. Ράπανος γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Το απόγευμα ακολούθησε και η ανταλλαγή των σχετικών επιστολών - της παραίτησης και της αποδοχής της. Ο κ. Ράπανος αναφέρει ότι δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως τα προβλήματα με την υγεία του, προσθέτει ότι δεν θα μπορούσε να ασκήσει με πληρότητα και επάρκεια τα καθήκοντά του και δηλώνει ότι, στο μέτρο των δυνάμεών του, θα βρίσκεται στη διάθεση του Πρωθυπουργού και θα ενισχύει την εθνική προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης.
Στην περίπτωση μιας επιλογής από τον κύκλο των τεχνοκρατών, ο νυν υπουργός Γιώργος Ζανιάς παρέμενε στη λίστα των υποψηφίων, έστω και ως μεταβατική επιλογή. Συζητήσεις γίνονταν ακόμη για τον Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, αλλά και τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικό φίλο του κ. Σαμαρά, Αλέξανδρο Τουρκολιά, ο οποίος ωστόσο φέρεται ότι επιθυμεί την παραμονή του στην κεντρική τράπεζα και του πρώην διοικητή της Εθνικής Τάκη Αράπογλου.

οι κομματικοι. Σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις για μετακίνηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην Πλατεία Συντάγματος, με πιθανό αντικαταστάτη στη Λεωφόρο Μεσογείων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επανήλθαν στο προσκήνιο και οι συζητήσεις για τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος φέρεται να επιμένει στην απόφασή του να ιδιωτεύσει. Κυβερνητικοί παράγοντες, εξάλλου, υποστήριζαν ότι η λίστα με τα πολιτικά στελέχη που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν από τον κ. Σαμαρά για το υπουργείο Οικονομικών φθάνει ώς την Ντόρα Μπακογιάννη. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι την τελική απόφαση του Πρωθυπουργού θα «συνυπογράφουν» και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: