28.6.12

Ρίχνεται στη μάχη, ο Στουρνάρας...


Η πρώτη διαπραγμάτευση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, στις αρχές μάλλον της μεθεπόμενης εβδομάδας, θα έχει ως αντικείμενο και την επιμήκυνση της ... περιόδου εξόφλησης φορολογικών οφειλών.

Ο βομβαρδισμός φόρων έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενος σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους και πλέον καθίσταται αδήριτη η ανάγκη διευκολύνσεων για την εξόφληση των υποχρεώσεων, ώστε οι όροι αυτοί να καταβληθούν και να μην καταστούν μονίμως απλήρωτοι.

Ήδη η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης επεξεργάζεται σχέδιο των υπηρεσιών του υπουργείου για την εξόφληση οφειλών με ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα θεσπισθεί διακανονισμός της οφειλής σε 60 δόσεις, οι οφειλές δεν θα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις (εκτός εάν κάποιος μπει στη ρύθμιση και ύστερα δεν πληρώνει τις δόσεις), δεν θα υπάρχει «οροφή» στο ύψος των χρεών που μπορούν να διακανονισθούν, ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση θα παύει τα όποια αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη αποφασιστεί.

Η διαπραγμάτευση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα για το συγκεκραμένο θέμα δεν θα είναι εύκολη. Υπενθυμίζεται πως στις 2 Φεβρουαρίου 2012 η τρόικα παρενέβη προς την κυβέρνηση Παπαδήμου και αξίωσε και πέτυχε περιορισμό των δόσεων της τότε ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μόλις είχε ψηφισθεί από τη Βουλή.

Η ρύθμιση εκείνη έδινε άλλη μία ευκαιρία σε 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 44 δισ. ευρώ να τα ξεπληρώσουν με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ σε διάστημα που μπορούσε να φτάνει τα πέντε χρόνια.

Με τις πρώτες οχλήσεις της τρόικας ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τροποποίησε τις διατάξεις δίνοντας τη δυνατότητα των 60 δόσεων μόνο σε όσους φορολογουμένους προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία τους για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: