27.6.12

Νέο τείχος του Βερολίνου από τη Μέρκελ...


Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, η Ανγκελα Μέρκελ απορρίπτει κάθε σχέδιο για κοινή διαχείριση στο χρέος των κρατών της Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος υψώνει τείχος εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής και της συνάντησης με τον Φρ. Ολάντ.
Νέο τείχος αδιαλλαξίας στην ...

Ευρώπη ύψωσε το Βερολίνο παραμονές της εξαιρετικά κρίσιμης για το μέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής και της αποψινής συνάντησης της Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Σε μια επίδειξη αλαζονείας, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε με ύφος «όσο ζω, η Ευρωζώνη δεν θα έχει ευρωομόλογα», ανάβοντας φωτιές στους Ευρωπαίους εταίρους της την ώρα που ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο λόγω των αρνητικών εξελίξεων σε Κύπρο και Ισπανία.

Με την πιο σκληρή διατύπωση που ίσως έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει η καγκελάριος της Γερμανίας, έβαλε «φρένο» στα σχέδια για κοινή διαχείριση του χρέους των μελών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι είναι αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε συγκέντρωση κομματικών στελεχών, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι όσο ζει δεν θα υπάρξει ποτέ στην Ευρωζώνη συλλογική ανάληψη χρέους των χωρών-μελών της! Και προσέθεσε ότι ούτε στη Γερμανία θα υπάρχει συλλογική ευθύνη για το χρέος, λίγο μετά τη συμφωνία του κυβερνητικού σχηματισμού με τα ομόσπονδα κρατίδια για την κοινή έκδοση Deutschland bonds.

Με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» και ο επί των Οικονομικών υπουργός της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με τα ευρωομόλογα είπε: «Εφόσον δεν υπάρχει ακόμα δημοσιονομική ένωση, δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια ευθύνη όλοι για τα χρέη. Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα εις βάρος κάποιου άλλου, θα το κάνει. Οι αγορές το γνωρίζουν αυτό».

Τα αρνητικά μηνύματα από το Βερολίνο έρχονται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιδιώκει ανοιχτά τη λήψη μέτρων αμοιβαιοποίησης του χρέους, την εισαγωγή εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων και μέτρων προώθησης της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης.

«Υπέρ» της ανακίνησης του ζητήματος του χρέους έχουν επίσης ταχθεί Ισπανία και Ιταλία, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια είπε χθες ότι στην επικείμενη Σύνοδο «είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, ποια θα είναι τα ενδιάμεσα στάδια».

Ολοκλήρωση
Η καγκελάριος, από την άλλη, επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία για μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση πριν από οποιοδήποτε άλλο βήμα.

Η στάση πάντως αυτή της κ. Μέρκελ έχει ενοχλήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες αν δεν βρεθεί μια βιώσιμη λύση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως προς την κατεύθυνση αυτή θα πιέσουν και άλλοι ηγέτες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αποψινές συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να διεξαχθούν μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με αποτέλεσμα να χαμηλώνει επικίνδυνα ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Με στόχο να «γεφυρωθούν» οι διαφορές, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας είχαν χθες συνάντηση στο Παρίσι.

ΤΖ. ΣΟΡΟΣ
Πυρά κατά της Γερμανίας

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σπατάλησε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, στο πλαίσιο της στήριξης της ευρώ, ενώ πλέον είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει την Ευρωζώνη να καταρρέει, υποστήριξε με συνέντευξη στο «Spiegel» o μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Αρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό... γερμανική ευθύνη», τόνισε σχετικά.

Επεσήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη 17μελή Ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.

Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: