21.6.12

Η τελευταία …ονοματολογία για τη νέα κυβέρνηση...


Σήμερα θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση και θα ακολουθήσει η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δίνει και παίρνει λοιπόν η ονοματολογία και γι αυτό το λόγο δημοσιεύουμε τις τελευταίες εκδοχές της (όπως και χθες) για να δούμε τελικά ποιοί και πόσο θα πέσουν μέσα:

Προτεραιότητα για...
τον Αντώνη Σαμαρά είναι να κλειδώσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο, καθώς στη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική εκπροσώπηση της χώρας. Στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και μετά από δική του εισήγηση αποφασίστηκε το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο. Σύμφωνα με πληροφορίες, την κίνηση αυτή στήριξε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ δεν έφερε καμία αντίρρηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει τα τηλέφωνα στα στελέχη που θα πλαισιώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανότατα πολύ νωρίς το πρωί, με στόχο να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση μέσα στη μέρα και να πραγματοποιηθεί η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέχρι τώρα τα ονόματα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει πέραν του οικονομικού επιτελείου είναι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Προεδρία της Βουλής, του Δημήτρη Αβραμόπουλου είτε στο υπουργείο Εξωτερικών είτε στο υπουργείο Άμυνας, του Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης με πιθανό αναπληρωτή τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στο Δημόσιας Τάξης φαίνεται να οδεύει ο Νίκος Δένδιας με τον Λευτέρη Οικονόμου.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή Μάριου Σαλμά, αλλά και του καθηγητή της Ιατρικής κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη. Για το Παιδείας σίγουρος θεωρείται ο Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είχε θέση αναπληρωτή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το υπουργείο Επικρατείας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ανατεθεί στα χέρια του στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρη Σταμάτη.

Ακόμα έντονα ακούγονται τα ονόματα του Τάσου Γιαννίτση για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτός αν επιλεγεί για το υπουργείο Εργασίας όπου παίζει και το όνομα του τομεάρχη της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου. Κοντά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, που προτάθηκε τόσο από τον Φώτη Κουβέλη όσο και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ έχει επιλεγεί για αυτή τη θέση από την κυβέρνηση Πικραμμένου, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να πηγαίνει ή ο Αντώνης Μανιτάκης ή ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν πάει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πιθανός υπουργός θα ορκιστεί ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που είναι ο αντίστοιχος τομεάρχης στη Νέα Δημοκρατία. Για το νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού θέση ακούγεται πως θα πάρει η Ολγα Κεφαλογιάννη. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην υπηρεσιακού υπουργού Τσάλτα, ενώ για το Μεταφορών ακούγονται δύο ονόματα, αυτό του Κωστή Χατζηδάκη, αν τελικά δεν πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης, και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έχει μια ιδιαίτερη επιτυχημένη θητεία στο συγκεκριμένο υπουργείο επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται έντονα το όνομα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ενώ δεν αποκλείεται και όνομα-έκπληξη από το χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπάρχει ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με όχι περισσότερους από 16 υπουργούς και περίπου 12 υφυπουργούς. Ο νέος πρωθυπουργός φρόντισε μάλιστα να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα νέα κυβερνητικά στελέχη εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, κάνοντας λόγο για την ανάγκη όλοι να δουλέψουν σκληρά με στόχο να δοθεί μια χειροπιαστή ελπίδα στους πολίτες. Ανάλογο μήνυμα αναμένεται να στείλει προς κάθε κατεύθυνση ο Αντώνης Σαμαράς και σήμερα κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: