2.6.12

Φρ.Ολάντ: Δεν υπάρχει λύση χωρίς την αποχώρηση Ασαντ...


Δεν είναι δυνατή μια λύση στη Συρία χωρίς την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη... διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το καθεστώς του Ασαντ έχει φερθεί «με απαράδεκτο και ανυπόφορο τρόπο και έχει διαπράξει ενέργειες που το καθιστούν ακατάλληλο».

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι ουσιαστικό κομμάτι μιας πολιτικής λύσης είναι οι περισσότερες κυρώσεις».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο συριακό καθεστώς.

« Οι κυρώσεις δεν λειτουργούν πάντα. Το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτρέψουμε εξέλιξη της κατάστασης και να μην επιτρέψουμε να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος», σημείωσε ο Πούτιν.

Υπερασπίστηκε ακόμη την αποστολή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Αναν. «Ο κ. Αναν είναι ένας πολύ πεπειραμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχει η αποστολή του. Νομίζω ότι είναι αντιπαραγωγικό να χαρακτηρίσουμε αποτυχημένη την αποστολή του εκ των προτέρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πολιτική λύση» για τη Συρία θέλουν Πούτιν και Μέρκελ

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει «πολιτική λύση» στη Συρία, ενώ ο Πούτιν αρνήθηκε πως η χώρα του έχει αποστείλει στη Δαμασκό όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε μία εμφύλια σύρραξη.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, η Μέρκελ δήλωσε πως «αμφότεροι εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μία πολιτική λύση», εκτιμώντας πως το σχέδιο Ανάν «μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης».

«Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε το σχέδιο τούτο να εφαρμοστεί», επέμεινε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τη βία» στα πλαίσια αυτής της κρίσης και υπογράμμισε πως «ναι μεν έχουμε μία καλή, μακρά σχέση με τη Συρία, αλλά η Ρωσία δεν υποστηρίζει καμία πλευρά από την οποία μπορεί να προέλθει ο κίνδυνος για έναν εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα.

«Συζητήσαμε για το εάν και κατά πόσον είναι επιτεύξιμη μία πολιτική λύση και εγώ πιστεύω πως σε γενικές γραμμές είναι δυνατή», είπε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε σε ένα εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «δεν θέλουμε να εφαρμοσθεί μονομερώς κάποιος μηχανισμός. Θα παραμείνουμε σε τροχιά διαλόγου με τους εταίρους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η χώρα του έχει αποστείλει στη Δαμασκό όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε μία εμφύλια σύρραξη. «Όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, η Ρωσία δεν παρέχει όπλα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έναν εμφύλιο πόλεμο», τόνισε.

«Όσοι υποστηρίζουν πως είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ μίας πλευράς κάνουν λάθος», πρόσθεσε ο Πούτιν, λέγοντας πως «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε ένα μη ευνοϊκό σενάριο», και πρόσθεσε πως «επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση».

Χθες, Δυτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν αναφορά της οργάνωσης Human Rights First ότι ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο είχε παραδώσει βαρέα όπλα στο συριακό λιμάνι Ταρτούς το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα όπλα φέρονται να προορίζονταν για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η σφαγή της Χούλα είναι το αποτέλεσμα της ξένης οικονομικής βοήθειας και της παράδοσης όπλων στους Σύρους αντάρτες.

«Η τραγωδία της Χούλα έδειξε που οδηγούν η οικονομική βοήθεια και οι λαθραίες παραδόσεις σύγχρονων όπλων στους αντάρτες, η στράτευση μισθοφόρων και οι πρόοδοι όλων των ειδών των εξτρεμιστών», επισημαίνει το υπουργείο.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι η έρευνα της συριακής κυβέρνησης δείχνει ότι η σφαγή της Χούλα ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια από μαχητές με στόχο να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη χώρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: