25.6.12

Νέο αεροπορικό επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας...


Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών...
Ένα νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, χωρίς θύματα ούτε υλικές ζημιές, σημειώθηκε πάνω από τη Μεσόγειο μετά τη συντριβή ενός... τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου F-4, το οποίο κατερρίφθη την Παρασκευή από τη Συρία, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ένα αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης Casa CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά, εξήγησε η πηγή αυτή.

Αυτό το σύστημα άμυνας περιλαμβάνει ένα ραντάρ και πυραύλους.

Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο, τη στιγμή του επεισοδίου, βρισκόταν μέσα στο συριακό ή στο διεθνή εναέριο χώρο.

Το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάρκεια μιας συνόδου την Κυριακή στην Άγκυρα, διευκρινίσθηκε απ' αυτή την πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένα τουρκικό F-4 κατερρίφθη από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενώ, σύμφωνα με την Άγκυρα, πραγματοποιούσε εκπαιδευτική αποστολή, δεν ήταν οπλισμένο και βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο, αφού είχε μπει για λίγο στο συριακό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο πιλότους.

Αύριο, με αφορμή το περιστατικό, αναμένεται συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, κατόπιν τουρκικού αιτήματος. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: