22.6.12

Τουρκία: Προς άρση της βίζας για τα ταξίδια στην Ευρώπη


Καθοριστική για την άρση των περιορισμών της βίζας για τα ταξίδια των τούρκων πολιτών στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, είναι η εντολή που έδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία ...απελευθέρωσης της βίζας με απώτερο στόχο την άρση της προϋπόθεσης βίζας Σένγκεν, για τους τούρκους πολίτες σε κράτη - μέλη της ΕΕ.

«Αυτό είναι ένα ορόσημο στη διαδικασία εξάλειψης των περιορισμών του καθεστώτος βίζας στο οποίο υπόκεινται οι τούρκοι πολίτες στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις και κορυφαίος διαπραγματευτής της Τουρκίας κ. Εγκεμέν Μπατζίς, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία.

«Η τουρκική κυβέρνηση με συντονισμένες, σταθερές και αποφασιστικές προσπάθειες, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ειδικότερα τα υπουργεία Εξωτερικών και ο υπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και το υπουργείο Εσωτερικών, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου σταδίου», συνεχίζει ο κ. Μπατζίς.

Παράλληλα τονίζει ότι «στο επόμενο στάδιο, προσδοκούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να κρατήσει τις υποσχέσεις της και να υιοθετήσει μια προσέγγιση που επιτρέπει την εξέλιξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας στη βάση δίκαιων και αντικειμενικών κριτηρίων για τον καθορισμό και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί η Τουρκία. Για να καταστούν ικανά τα ταξίδια χωρίς βίζα από τους πολίτες μας, είμαστε και θα είμαστε δεσμευμένοι στο θέμα αυτό, μαζί με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και οργανισμούς. Πιστεύω ότι αυτό το σημαντικό βήμα που λαμβάνεται στην κατεύθυνση των ελεύθερων από βίζα ταξιδίων, θα συμβάλλει επίσης στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στενότερη ολοκλήρωση μεταξύ των κοινωνιών».

Το 2011 περίπου 500.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αριθμός που αυξήθηκε δραματικά μετά την κατάργηση της βίζας για τους κατόχους «πράσινων» διαβατηρίων. Εφέτος οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών προερχόμενους από την Τουρκία σε πέντε ελληνικά νησιά, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: