2.6.12

Έρχεται «καταιγίδα» για το ευρώ ...


Ένας σιωπηλός πανικός έχει χτυπήσει εκ νέου την πόρτα της ευρωζώνης και αυτή την φορά έχει στόχο την Μαδρίτη. Επίσημα όλοι ξορκίζουν το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην είναι σε θέση το επόμενο διάστημα να δανειστεί από τις αγορές, καθώς η ... οικονομία της, όπως και το ίδιο το ευρώ, είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί ή για να αποτύχει.

Τον συναγερμό σήμανε χθες με την ομιλία του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ελσίνκι ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Ο Όλι Ρεν παραδέχθηκε δημόσια ότι ο κίνδυνος να διαλυθεί η ευρωζώνη είναι πραγματικός. «Με τον τρόπο που πηγαίνουν τα πράγματα και υπό τις παρούσες δομές, η ζώνη του ευρώ έχει σημαντικό κίνδυνο να διαλυθεί. Οδηγούμαστε είτε σε μία επιδείνωση για την ζώνη του ευρώ είτε σε μία σταδιακή ενδυνάμωση της Ε.Ε.» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος ότι το μέλλον του ευρώ θα παιχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες στην Ισπανία και την Ιταλία. «Δεν γνωρίζω αν βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού, αλλά είμαστε σε μία πολύ, πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τα γεγονότα, λοιπόν, των τελευταίων ημερών βάζουν στην πρώτη γραμμή της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη την Μαδρίτη και εντείνονται οι ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας των ισπανικών τραπεζών και το αυξημένο χρέος της.

Τα τελευταία 24ωρα το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα - ρεκόρ και θυμίζει τα επίπεδα δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας λίγο πριν αποκλειστούν από τις αγορές και λάβουν πακέτα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σε μία προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών η Ισπανία ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μιγκέλ Άνχελ Φερνάντεζ Ορντόνεζ θα παραιτηθεί νωρίτερα από το πόστο του στις 12 Ιουλίου. Ο 67χρονος οικονομολόγος, γνωστός ως «μάφο», θεωρείται υπεύθυνος για την οικονομική κρίση στη χώρα του και δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε και η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ότι 97 δισ. ευρώ - δηλαδή το 1/10 του ΑΕΠ της χώρας - διέφυγαν στο εξωτερικό τους τρεις πρώτους μήνες του 2012.

Η δεύτερη μεγάλη «πληγή» για την ισπανική οικονομία είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Bankia που φαίνεται ότι αρχικά υποτιμήθηκε. Ακόμη και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι επέπληξε τη Μαδρίτη για τους χειρισμούς της στο θέμα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με το ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο και ότι η Ισπανία δεν έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, λοιπόν, που αναμένουν ότι η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα φύγει από το ευρώ και όχι η Ελλάδα.

Η προσοχή στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται με ενδιαφέρον στην Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 Ιουνίου που φαίνεται ότι θα αποτελέσει καθοριστική στιγμή για το μέλλον του ευρώ. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία: μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών και αφού θα έχουν δημοσιοποιηθεί οι αξιολογήσεις των ισπανικών τραπεζών και τα ακριβή ποσά που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η μίνι σύνοδος στην Ρώμη στις 22 Ιουνίου μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν για την κρίση στην ευρωζώνη και θα αναζητηθεί ένας κοινός τόπος για την προώθηση της ανάπτυξης από κοινού με τα προγράμματα λιτότητας.
Συνεχίζεται η «κουβέντα» για τη δραχμή

Την ώρα που τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το πρακτορείο Bloomberg προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Στα ενημερωτικά δελτία που έστελνε χθες στους επενδυτές παρουσίαζε την «ελληνική δραχμή (μετά το ευρώ)» και προκάλεσε έντονη συζήτηση και αναστάτωση στις αγορές.

Λίγο αργότερα το πρακτορείο παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν μία από τις ασκήσεις και τα σενάρια έκτακτης ανάγκης που επεξεργάζεται για την χρεοκοπία κρατών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τσιόδρας από την πλευρά του έκανε λόγο για ασκήσεις προσομοίωσης που μετατρέπονται σε κινήσεις κερδοσκοπίας και συνέστησε ψυχραιμία.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: