1.6.12

Η πτώση του ευρώ μπορεί να βάλει φρένο στη μείωση των μισθών...


Ανοικτό αφήνει το ΔΝΤ το ενδεχόμενο η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ να οδηγήσει σε «πάγωμα» της εσωτερικής υποτίμησης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η υποχώρηση της... ισοτιμίας ευρώ δολαρίου καθιστά τις ευρωπαϊκές οικονομίες - και την ελληνική- πιο ανταγωνιστικές και υποκαθιστά έτσι την ανάγκη για μεγάλες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ήταν στα 1,317 δολάρια. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, και την αναζωπύρωση των σεναρίων για έξοδο της χώρας από το ευρώ και την κλιμάκωση της ισπανικής κρίσης η ισοτιμία υποχώρησε ραγδαία και πλέον διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.236 δολαρίων. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου είναι σήμερα κατά 12,7% χαμηλότερη σε σχέση με τον Μάιο 2011 (1,4317 δολάρια στις 31 Μάιου 2011). Αυτό καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα των κρατών της Ευρωζώνης σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις ερωτήθηκε για το εάν θα μπορούσε η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ να οδηγήσει σε «πάγωμα» των μισθολογικών μειώσεων και της εσωτερικής υποτίμησης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Το στέλεχος του ΔΝΤ απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις ή σχόλια για την εξέλιξη των νομισματικών ισοτιμιών, αλλά σίγουρα το θέμα αυτό θα είναι κάτι που θα εξετασθεί κατά την διάρκεια των τριμηνιαίων αποστολών μας στις τρεις αυτές χώρες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: