11.6.12

Γαλλία: Ολάντ και σύμμαχοι κερδίζουν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών...


Το αριστερό στρατόπεδο στη Γαλλία κερδίζει την πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Πρώτοι οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί τους στον πρώτο γύρο των ... βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, και οδεύουν προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

Ο Ολάντ, ο οποίος εξελέγη στις 6 Μαΐου, μπορεί ως εκ τούτου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, την οποία χρειάζεται για να κυβερνήσει τη χώρα και να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του.

Σε έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να εξασφαλίσει από 275 ως 315 και σύμμαχοί του οι Πράσινοι από 12 ως 18 από τις συνολικά 577 έδρες του κοινοβουλίου.

Για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 289 έδρες.

Η δεξιά συγκεντρώνει βάσει των εκτιμήσεων από 230 ως 270 έδρες.
Σε ποσοστά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι οικολόγοι σύμμαχοί του λαμβάνουν περίπου 40%, έναντι ποσοστού 35% που συγκεντρώνει η δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα. (UMP).

Η Ριζοσπαστική Αριστερά λαμβάνει ποσοστό περίπου 7%, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 13%.

Η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθε στο 48,3%, λίγο κάτω από το 49% που ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Ο δεύτερος και τελικός γύρος των βουλευτικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 17 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι ελέγχουν ήδη την Γερουσία της Γαλλίας.

Το γαλλικό εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό με μονοεδρικές δύο γύρων, και όσο πιο υψηλή είναι η αποχή, τόσο λιγότεροι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: