4.6.12

«Εμμονή» της Μέρκελ στα μνημόνια...



Σημαντική αποκάλυψη πως η Μέρκελ περίμενε στη γωνία την Ισπανία, μετά από εμάς, κάνει η εφημερίδα El Mundo. Επικαλούμενη πηγές από το... εριβάλλον του Θαπατέρο, υποστηρίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είχε προτείνει από τον Μάιο του 2010 να λάβει η Ισπανία πακέτο διάσωσης...

Η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει η εφημερίδα, είχε κάνει την πρόταση δύο φορές, θεωρώντας ότι «είναι η καλύτερη λύση για την Ισπανία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη φορά ήταν τον Μάιο του 2010, αφότου η Ελλάδα έλαβε τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο φέρεται να επανήλθε στην πρόταση και το 2011.

Το δημοσίευμα έρχεται εν μέσω της όξυνσης της κρίσης στην Ισπανία και των πληροφοριών ότι η γερμανική κυβέρνηση προτείνει εκ νέου έκτακτη χρηματοδότηση στη Μαδρίτη για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Εντούτοις, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, προτάσσοντας λύση των προβλημάτων με ίδια μέσα, αλλά και ευρωπαϊκή λύση «για τα προβλήματα του συνόλου της νομισματικής ένωσης».

«Η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: