3.6.12

Η Γερμανία το Ισραήλ και τα πυρηνικά...


Λεπτομέρειες για μακρόχρονη συνεργασία Γερμανίας - Ισραήλ στον εξοπλιστικό τομέα με υποβρύχια που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αποκαλύπτει στο αυριανό τεύχος του το Spiegel. Όπως αναφέρει, η γερμανική κυβέρνηση βοηθάει το Ισραήλ στη...διεύρυνση του πυρηνικού του εξοπλισμού στα υποβρύχια, τα οποία ναυπηγήθηκαν στο Κίελο και πληρώθηκαν στη συνέχεια από το Βερολίνο.

Οι πύραυλοι που τοποθετούνται φέρουν πυρηνικές κεφαλές και η εκτόξευσή τους γίνεται με τη βοήθεια ενός μέχρι τώρα μυστικού υδραυλικού συστήματος. «Οι Γερμανοί μπορούν να είναι περήφανοι που διασφάλισαν για πολλά χρόνια την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ», δηλώνει ο ισραηλινός Υπ. Άμυνας Ehud Barak στο Spiegel.

Τρία υποβρύχια έχουν ήδη παραδοθεί και άλλα τρία θα παραδοθούν μέχρι το 2017, αναφέρει το περιοδικό, ενω το Ισραήλ σκέπτεται να παραγγείλει στη Γερμανία τρία ακόμη.

Οι όροι πληρωμής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί, καθώς η γερμανική κυβέρνηση για το έκτο υποβρύχιο αναλαμβάνει να καλύψει το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής ύψους 135 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αρχίσει να το αποπληρώνει το Ισραήλ το 2015.

Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο ότι γνωρίζει κάτι σχετικό με τον πυρηνικό εξοπλισμό των σκαφών, ωστόσο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπ. Άμυνας της Γερμανίας δήλωσαν στο Spiegel ότι πάντα θεωρούσαν δεδομένο ότι το Ισραήλ θα εγκαταστήσει στα υποβρύχια ατομικά όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: