20.6.12

Η συγκυβέρνηση έχασε μια ημέρα...


Οι εσωκομματικές διεργασίες επισκίασαν τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και πήγαν πίσω τις διαδικασίες που είχαν προγραμματισθεί...
Του Δημήτρη Μητρόπουλου

Ηταν μια ημέρα όπου οι ...
εσωκομματικές διεργασίες επισκίασαν τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και καθυστέρησαν τις διαδικασίες που είχαν προγραμματισθεί. Αρχής γενομένης από τη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη που ήταν να γίνει στις 8 το βράδυ στη Συγγρού. Επισήμως δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Στη ΝΔ όμως τη θεωρούσαν δεδομένη χθες το μεσημέρι. Γιατί δεν έγινε; Ημιεπισήμως διότι άργησε να ξεκινήσει αλλά και να τελειώσει η συνάντηση των κομματικών επιτελείων.

«ΝΑΙ, πρόεδρε! Φυσικά, πρόεδρε! Θα το συζητήσουμε σε πρώτη ευκαιρία, πρόεδρε!». Η ατμόσφαιρα στη σύσκεψη του Βαγγέλη Βενιζέλου με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ ήταν εκρηκτική, όταν ο Κώστας Σκανδαλίδης σήκωσε το κινητό του. Στην άλλη γραμμή ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που κάτι τον ήθελε. Η στιχομυθία ήταν ειρωνική υπόκρουση στην εξέγερση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Ανδρέα Λοβέρδου κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της συγκρότησης της κυβέρνησης συνεργασίας. Ακόμη και ένα iPad πετάχτηκε από τη μία πλευρά του τραπεζιού στην άλλη, ενώ αλεξικέραυνο της οργής των δύο υπήρξε ο αιώνιος θεωρητικός της Κεντροαριστεράς Μίμης Ανδρουλάκης.
Οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης από τη ΝΔ είχαν ραντεβού με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Στέλιο Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ. Η μεταξύ τους συνεργασία άργησε να ξεκινήσει γιατί καθυστέρησε να πάει ο Σκανδαλίδης λόγω του εκτροχιασμού της συνάντησης του Βενιζέλου με τους κορυφαίους. Αργούσε επίσης να τελειώσει χθες το βράδυ η διατύπωση του κειμένου που θα αποτελούσε την προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης, αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής προσπάθειας για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (γι' αυτό και η συνάντηση επρόκειτο να επαναληφθεί σήμερα).

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ «ΟΧΙ».Πώς προέκυψε όμως αυτή η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, που τελικά δεν έγινε; Προέκυψε διότι η Προεδρία της Δημοκρατίας απέφυγε διακριτικά να ανταποκριθεί στο σχέδιο του Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε προχθές - και συμπαρέσυρε στη λογική αυτή και τους άλλους - να μεταβεί γρήγορα η διαδικασία των διερευνητικών εντολών στο στάδιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια. Αυτό συνεπαγόταν μια ταχεία σκυταλοδρομία, καθώς ο Σαμαράς θα παρέδιδε την εντολή, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα την έπαιρνε καν, όπως θα έκανε και ο ίδιος ο Βενιζέλος. Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένος να θέσει τον Τσίπρα προ των ευθυνών του, άρα και να τον εκθέσει πολιτικά. Ωστόσο η Προεδρία δεν αισθανόταν άνετα με αυτόν τον διαδικαστικό καλπασμό - πόσω μάλλον που μια πρόσκληση των αρχηγών θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και πρόσωπα όπως ο Πάνος Καμμένος ή ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής. Ηδη από χθες το πρωί η ιδέα είχε εγκαταλειφθεί. Μπρος στην επιμονή της Ιπποκράτους, επελέγη ως σκηνικό η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στη Συγγρού. Οπου όμως δεν θα πήγαινε ο Τσίπρας. Ωστόσο το ραντεβού των τριών θα λειτουργούσε ως επισημοποίηση της συγκρότησης τριμερούς κυβέρνησης.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.Δεν έμελλε να συμβεί. Προγραμματίστηκε βέβαια για σήμερα το μεσημέρι ένας νέος κύκλος κατ' ιδίαν συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίς νωρίς, στις 10 το πρωί. Εκεί θα διαφαινόταν η τελική θέση της Ιπποκράτους για το είδος της συμμετοχής του Κινήματος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Χθες το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τους βουλευτές του προτού δει τους κορυφαίους. Από τους βουλευτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκμαίευσε τη διάθεση να μην εκπροσωπηθεί το Κίνημα στο υπουργικό σχήμα Σαμαρά με πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει στις κυβερνήσεις της προηγούμενης διετίας. «Οσο πια μακριά τόσο πιο καλά την αγάπη θα νιώσεις...», σχολίαζε μετά κατ' ιδίαν βουλευτής απηχώντας το κλίμα. Η εξέγερση όμως των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδου στη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους κορυφαίους φάνηκε να αλλάζει τις ισορροπίες στην κορυφή και να δημιουργεί κλίμα συμμετοχής της «Α' Εθνικής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση», όπως είπε η Αννα Διαμαντοπούλου. Την ιδέα μιας υψηλής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο ως αντιπρόεδρο επανέφερε και ο Πέτρος Ευθυμίου. Το επιχείρημα των διαφωνούντων με τη χαμηλή εκπροσώπηση - νεότεροι βουλευτές και τεχνοκράτες - ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαψεύσει αυτούς που το ψήφισαν, αν δεν συμμετάσχει με όλες του τις δυνάμεις στη διακυβέρνηση της χώρας και στη διάσωσή της από την κρίση και την επιστροφή στη δραχμή. Είναι μια διάσταση που δεν αρνήθηκε να επαναξιολογήσει ο κ. Βενιζέλος.
Στη Συγγρού τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι Πρωθυπουργός. Και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται να έχει αποδεχθεί τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής. Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα είναι στην κυβέρνηση, όπου όμως θα βρει χαρτοφυλάκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ίδιο ισχύει και για τους Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Τασούλα ή Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Η αρχική σκέψη να έχει ο κ. Σαμαράς και το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών δεν φαίνεται να έχει συνέχεια. Αντιθέτως, κερδίζει έδαφος η ιδέα να αναλάβει τον ρόλο αυτόν ο Γιάννης Στουρνάρας ως πρόσωπο που έχει και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στη ΝΔ δεν έχουν πρόβλημα με κάποιες αντιρρήσεις του Φώτη Κουβέλη - να μην αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ο βουλευτής Επικρατείας και πρώην δικαστικός Χαράλαμπος Αθανασίου ή να μην είναι στην κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης. Ούτε φαίνεται να υπάρχει δυστοκία ώστε να υιοθετηθούν προτάσεις από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για ανάθεση χαρτοφυλακίων σε πρόσωπα όπως ο Αντώνης Μανιτάκης.

Στη ΔΗΜΑΡ, πάντως, έγινε με κάποιες μικροαντιρρήσεις, αλλά χωρίς ουσιαστικές δυσκολίες, αποδεκτή η εισήγηση Κουβέλη για στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς συμμετοχή στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου.
Το συμπέρασμα είναι ότι η πρόγνωση πως χθες το βράδυ θα είχαμε κυβέρνηση - ακόμη και σε επίπεδο ονομάτων! - αποδείχθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη. Αισιόδοξος και αποφασισμένος εμφανίζεται, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καθαρό και συνειδητοποιημένο φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αν και η Ευρώπη φαίνεται να δίνει μία εβδομάδα στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, λαμβάνονται ήδη κλήσεις - σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ακόμη και από το Μεξικό όπου συνεδριάζει το G20.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: