25.6.12

Το Μαξίμου μετακομίζει στην Κηφισιά ...


Τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και του υπουργούς στο σπίτι του στην Κηφισιά. Ο θεράπων ιατρός του δεν άφησε περιθώριο για ... κανενός είδους μετακίνηση, «8 ημέρες ακινησίας» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Θεοδοσιάδης.

Η «πρόβα τζενεράλε» θα γίνει ουσιαστικά σήμερα. Νωρίς το πρωί οι στενοί του συνεργάτες θα συσκεφθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς την παρουσία φυσικά του Αντώνη Σαμαρά, και αμέσως μετά θα μεταβούν στο νοσοκομείο Αττικό, προκειμένου να γίνει εκεί ο «πρωινός καφές». «9 το αργότερο 9:30 θέλω να είστε όλοι εδώ» είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς στους συνεργάτες του.

«Το δύσκολο είναι να κρατήσουμε τον Πρωθυπουργό μέσα στα αυστηρά όρια θεραπείας που έχει θέσει ο γιατρός» είπε συνεργάτης του Α. Σαμαρά και μάλλον δεν είχε άδικο.


Την ώρα που ο καθηγητής της Β΄οφθαλμολογικής κλινικής περιέγραφε στους δημοσιογράφους το πόσο δύσκολη ήταν η επέμβαση στο δεξί μάτι του Πρωθυπουργού, εκείνος καλούσε σε σύσκεψη το νομικό του σύμβουλο Τάκη Μπαλτάκο, τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου Κώστα Μπούρα, τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό υγείας Μάριο Σαλμά.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής, μόλις ο Παναγιώτης Θεοδοσιάδης του ανακοίνωσε ότι ούτε οδικώς δεν θα μπορούσε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής, είχε έτοιμο το «plan B» και έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να ανακοινώσει πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Σύνοδο Κορυφής θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών Γ. Ζαννιά και τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Στόχος του Αντώνη Σαμαρά που παίρνει σήμερα εξιτήριο από το Αττικό είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να μην χαθεί ούτε μία ημέρα, γι’ αυτό τον λόγο οι συσκέψεις στο σπίτι του στην Κηφισιά θα είναι συνεχείς.

Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για τις Βρυξέλλες

Στις 10 το πρωί ο υπουργός εξωτερικών έχει καλέσει σε σύσκεψη τους κυρίους Χατζηδάκη, Ζαννιά και Σταϊκούρα, προκειμένου να συζητήσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στην Σύνοδο Κορυφής. Η κρίση στην Ισπανία αναμένεται να επισκιάσει το ελληνικό πρόβλημα, ενώ ενθαρρυντικό χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πακέτο ανάπτυξης. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς αναμένεται να ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπήρξε ποτέ θέμα Ράπανου»

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με κατηγορηματικό τρόπο «ποτέ δεν υπήρξε θέμα με τον κ. Ράπανο» απαντώντας ουσιαστικά στα σενάρια που δημοσιεύτηκαν στο κυριακάτικο τύπο. «Αν ο Πρωθυπουργός μπορούσε να παραστεί στην ορκωμοσία τότε ο κ. Ράπανος θα ορκιζόταν ακόμα και σήμερα υπουργός οικονομικών. Γι αυτό τον λόγο επελέγη να πάει στις Βρυξέλλες ο κ. Ζαννιάς» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες , ο Βασίλης Ράπανος επιθυμούσε να μετέχουν στο οικονομικό επιτελείο οι Γ. Στουρνάρας, Τάσος Γιαννίτσης και Γιώργος Ζαννιάς. Ωστόσο κανένας από τους τρεις δεν μετέχει στην κυβέρνηση, γεγονός που προκάλεσε την δυσαρέσκεια του Β. Ράπανου.

Την δυσφορία του αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την εξέφρασε στο στενό του περιβάλλον αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Πέμπτη. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Βασίλης Ράπανος ανέβασε υψηλό πυρετό τον οποίο προσπάθησε να καταπολεμήσει με αντιπυρετικά. Την Παρασκευή το πρωί έκανε αιματολογικές εξετάσεις και πήγε στο γραφείο του στην Εθνική τράπεζα και στην 1 το μεσημέρι έχασε τις αισθήσεις με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα οι προγραμματικές δηλώσεις

Η περιπέτεια της υγείας του Πρωθυπουργού δεν θα επηρεάσει την ορκωμοσία της νέας βουλής και την εκλογή του Προεδρείου. Την Πέμπτη – όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί – θα ορκιστούν οι «300» και αμέσως μετά θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να προτείνει τον Β. Μειμαράκη, αλλά και των αντιπροέδρων.

Όσον αφορά την τριήμερη συνεδρίαση της βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πιθανότατα θα αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα ενώ δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μία ημέρα νωρίτερα. Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: