25.6.12

Ο Κάρολος Παπούλιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες...


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας - και όχι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - θα είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για ζήτημα νομικό και όχι πολιτικό, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να...
εκπροσωπούνται από πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους. Εν τω μεταξύ, δεν θα μεταβούν στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, όπως δήλωσαν αμφότεροι αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη Σύνοδο Κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου 2012 στις Βρυξέλλες, της Ελληνικής Αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, θα έχει τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του».

Η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάνθηκε ότι η χώρα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί είτε από τον Πρόεδρο, είτε από τον αρχηγό του κράτους.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί σε Σύνοδο Κορυφής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη. Ηταν στη Σύνοδο της Μαδρίτης, το καλοκαίρι του 1989, όταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου δεν είχε σχηματιστεί κυβέρνηση.
Δεν θα πάνε Βενιζέλος και Κουβέλης

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά την ανάρρωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Δεν θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες, διότι δεν θα πάει ούτε ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Κουβέλης, o οποίος τόνισε ότι συζήτησαν με τον κ. Βενιζέλο και σε ανοιχτή ακρόαση με τον Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη εποπτείας του κυβερνητικού έργου προς όφελος της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει αμέσως μετά την ανάρρωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έλαβε εξιτήριο το μεσημέρι της Δευτέρας από το Αττικό Νοσοκομείο, μετά την επέμβαση που υπεβλήθη στο μάτι.

Το ταξίδι στην Ευρώπη θα γίνει με παρουσία και των τριών, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης έστειλε, επίσης, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, ο οποίος αναμένεται να βγει την Τρίτη από το νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν έχει νόημα να μεταβούν μαζί με τον κ. Κουβέλη στις Βρυξέλλες, αφού δεν θα γίνουν οι σημαντικές κατ' ιδίαν επαφές με άλλους ηγέτες λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να βγει σύντομα από την αμηχανία της προεκλογικής περιόδου και να αποκτήσει ρυθμούς που θα την βγάλουν από την κρίση.

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό δεκτή η πρόταση του για τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που είναι μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και τον κ. Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει σύντομα να συγκροτηθεί ο διυπουργικός συντονισμός για τη διαπραγμάτευση, που θα πρέπει να συνεπικουρείται από πρόσωπα με εμπειρία όπως ο Γιώργος Ζανιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και ότι το συντομότερο δυνατόν θα γίνει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέλος, ανέφερε ότι συνομίλησε και με τον κ. Ράπανο, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά θέματα, παρά μόνο στο θέμα της υγείας του.

Συνεδρίαση ενόψει της Συνόδου

Επίσης, συνεδρίασε, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο (αρχικά προοριζόμενο για επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας), η ομάδα που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζανιά, του αναπληρωτή Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης αναμένεται να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός.

Την Τρίτη ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να δοθούν οι τελευταίες οδηγίες.

Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και την Τετάρτη το πρωί...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: