11.6.12

Στίγκλιτς: Λύση «βουντού» στην Ισπανία...


Την πεποίθησή του ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών «δεν θα αποδώσει» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων.

«Το σύστημα... λειτουργεί ως εξής… η ισπανική κυβέρνηση διασώζει τις ισπανικές τράπεζες και οι ισπανικές τράπεζες την κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Στίγκλιτς, σύμφωνα με το Reuters.

Σε περίπτωση που η Μαδρίτη ζητήσει τελικά ολόκληρο το ποσό (100 δισ.) της προβλεπόμενης βοήθειας, τότε η χώρα θα αυξήσει το χρέος της κατά 10% του ΑΕΠ της, το οποίο ήδη αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters , να ανέλθει στο 80% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 68,5% που ήταν στα τέλη του 2011. Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερο τον δανεισμό της κυβέρνησης από τις αγορές, υποστηρίζει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που οι ισπανικές τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Bank of Spain, αποτελούν τους βασικούς αγοραστές του ισπανικού χρέουςυπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να στραφεί τελικά για βοήθεια στα ίδια ιδρύματα που τώρα διασώζει.

«Πρόκειται για οικονομικό βουντού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ενώ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δεν λειτουργεί».

Αντ' αυτού, συνεχίζει ο διάσημος οικονομολόγος, η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για κοινό τραπεζικό σύστημα. «Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο μια οικονομία η οποία εισέρχεται σε ύφεση να μπορεί να στηρίξει πολιτικές αποκατάστασης της ανάπτυξης χωρίς κάποιο είδος Ευρωπαϊκού συστήματος», ανέφερε.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: