1.6.12

ΕΣΕΕ: Σε αχαρτογράφητα νερά το ελληνικό εμπόριο...


Ορατός είναι ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά και αυξήσεων στις τιμές βασικών εισαγόμενων ειδών, μετά την απόφαση και δεύτερου μεγάλου ομίλου εξαγωγικών πιστώσεων να προχωρήσει σε... διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς τη χώρα μας.

Περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν, ήδη, να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας, αφενός μεν της διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα αφετέρου δε, εξαιτίας της μείωσης των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να "σπάσουν" τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), προσθέτοντας ότι "σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται πλέον το ελληνικό εμπόριο, μετά και την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου Euler Hermes να διακόψει την ασφάλιση των πιστώσεων των εξαγωγών προς την Ελλάδα" και σημειώνεται πως η Euler Hermes είναι η δεύτερη εταιρεία που λαμβάνει τέτοια απόφαση μετά την Coface.

Η απόφαση του Euler Hermes μπορεί να μεταφραστεί σαν μία προσπάθεια μείωσης της έκθεσης του ομίλου στη χώρα μας, ενώ με αυτόν τον τρόπο προεξοφλείται, τρόπον τινά, πως οι φόβοι για επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι βάσιμοι, σημειώνει η ΕΣΕΕ. Η ουσία όμως για τους εμπόρους είναι πως οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους.

Η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία-βιοτεχνία, κρίνεται ως εξαιρετικά ανησυχητική. Η αξία των εισαγωγών των αγαθών στη χώρα για το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ, ενώ μετά τη διακοπή κάλυψης από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ ευρώ μετρητά για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. "Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς και δημιουργίας ελλείψεων στα ράφια είναι άμεσα ορατός" αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Οι έμποροι υπενθυμίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, δηλαδή ότι έχει ουσιαστικά διακοπεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από ελληνικές τράπεζες, ακόμα και από τις μεγαλύτερες, αφού η έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές του εξωτερικού τις καθιστά ουσιαστικά άκυρες.

Επιπλέον οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ήδη τη διακοπή ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα και τη μείωση των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. "Η νεότερη εξέλιξη που ανακοινώθηκε σχετικά με την ασφάλιση των πιστώσεων θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να σπάσουν τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα. Σ' αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της χρηματοδότησης για τo 2011 να διαμορφώνεται στο -6,0% και να συνεχίζει μειούμενη.

Όποιες ελπίδες, τέλος, για διαλλακτικότητα την ύστατη στιγμή από την πλευρά των προμηθευτών διαψεύδονται κατηγορηματικά, αφού οι οίκοι του εξωτερικού ζητούν από τους Έλληνες εξαγωγείς ρήτρες καλής εκτέλεσης των παραγγελιών τους, ενώ αρκετοί, με ευγενικές επιστολές, ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο" καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: