24.6.12

Δώστε παράταση να ανασάνει η χώρα...

Σύνδεσμος
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης για δύο χρόνια είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας. Στην περίπτωση που η Τρόικα δεχθεί να βάλει «νερό στο κρασί της», τότε οι Έλληνες φορολογούμενοι αλλά και η... πραγματική οικονομία θα πάρουν μια βαθιά ανάσα καθώς τα μέτρα θα είναι πιο ελαστικά.

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που δόθηκε στην δημοσιότητα το θεωρούν ως το πρώτο θέμα στην μάχη που θα δώσουν με τους δανειστές για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης.

«Ο δημοσιονομικός στόχος για το τέλος της περιόδου προσαρμογής κατανέμεται σε περισσότερα οικονομικά έτη, για τη στήριξη της ζήτησης, της ανάπτυξης, της απασχόλησης. Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.» αναφέρει χαρακτηριστικά η συμφωνία των τριών αρχηγών.

Άμεσα θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη εστίασης που ήταν στο 23% καθώς το μέτρο αυτό δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Τα έσοδα που προήλθαν ήταν ελάχιστα ενώ μειώθηκε αισθητά και η κατανάλωση των προϊόντων. Στα οικονομικά επιτελεία των τριών κομμάτων εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση οι τιμές θα μειωθούν και σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό τουρισμό μπουν περισσότερα χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία.

Βήμα – βήμα οι αλλαγές

Τα όσα αναφέρονται στην προγραμματική συμφωνία δεν θα γίνουν όλα άμεσα. Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μίλησε για κυβέρνηση που έχει διάρκεια 4ετίας.

Η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο ή οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες και θα αποφασιστεί σε βάθος χρόνου.

Επίσης, η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο θα ισχύσει πιθανότατα από το επόμενο έτος αφού ακόμη μαζεύουν τα χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών για το ΕΤΑΚ και για το «χαράτσι» το οποίο αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ακόμα.

Ακόμα, οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για τα οποία η Τρόικα είχε ανάψει «κόκκινο» φως τώρα η κυβέρνηση συνεργασίας πιστεύει πως θα τα περάσει καθώς θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Το νέο φορολογικό σύστημα που έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου οικονομικών. Επί κυβέρνησης Παπαδήμου η ΝΔ δεν είχε συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τώρα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου και στην συνέχεια να το εγκρίνουν οι δανειστές μας.

Τι αναφέρει η συμφωνία για το φορολογικό

• Ευρεία συναίνεση και σταθερότητα για το επόμενα δέκα χρόνια.

• Θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες».

• Δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας.

• Μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ κλπ.

• Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.

Ένα ακόμα μέτρο είναι η μείωση της φορολόγησης και της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επιχειρηματιών.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: