5.6.12

«Χρυσάφι» για τους «τροικανούς»...


«Χρυσή μπίζνα» για τα κλιμάκια της Τρόικας αποδεικνύονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν στην Ελλάδα. Την ώρα που στην χώρα μας εφαρμόζεται το χειρότερο πρόγραμμα λιτότητας με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν φθάσει να... παίρνουν 25.000 με 30.000 ευρώ έκαστος για τις δουλειές τους στην Αθήνα.

Το ποσό αυτό το οποίο είναι πρόσθετο των κανονικών τους αμοιβών (bonus) και αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο διαρκεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την «ταρίφα» των ξένων περιλαμβάνονται:
· Οι συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος της φορολογικής διοίκησης
· Οι προτάσεις για τις διαθρωτικές αλλαγές και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
· Οι προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού ελέγχου
· Τρόποι για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών
· Μέθοδοι για την βελτίωση του συστήματος συλλογής των φόρων και αύξησης των δημοσίων εσόδων
· Προτάσεις για τον καλύτερο έλεγχο των κρατικών δαπανών
· Άξονες δράσης που έχουν να κάνουν με την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην χώρα μας
· Οι εκθέσεις με τις προτεινόμενες αλλαγές στην άμεση και την έμμεση φορολογία ( σ.σ. έχουν ήδη παραδοθεί σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Παντελή Οικονόμου)
· Οι εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας που συντάσσονται και αποστέλλονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον
· Οι εκθέσεις με τις παρατηρήσεις που κάνουν σε τεχνικό επίπεδο

Με αυτό το «πακέτο» των υπηρεσιών προς την χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας έχουν καταφέρει να πετύχουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις τακτικές τους αποδοχές. Αναφορικά με το ερώτημα για «το ποιος πληρώνει» αυτά τα λεφτά στους ελεγκτές της Τρόικας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι αυτά έρχονται από τα κοινοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει ένα ποσό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ και το οποίο θα μοιραστούν τα «γκρουπ» της τεχνικής αντιπροσωπείας που κατά διαστήματα έχουν έρθει στην χώρα μας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών με άριστη ενημέρωση επί του θέματος επισημαίνουν ότι το ποσό αυτό θα φθάσει στις «τσέπες» των τεχνικών κλιμακίων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τα έσοδα του οποίου θα ενισχυθούν τους επόμενους μήνες με το αντίστοιχο ποσό.

Δεν αποκλείεται το κονδύλι από την Ε.Ε. να φθάσει ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένου η «πολυεθνική δύναμη» των τεχνοκρατών θα αυξηθεί απότομα το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του συνέντευξη ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ε.Ε στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για άφιξη 160 και πλέον ελεγκτών που θα φθάσουν στην Αθήνα μέσα το καλοκαίρι.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με τη βοήθεια των διαφόρων ομόσπονδων κρατιδίων, έχει συγκροτήσει ένα κλιμάκιο 100 εφοριακών οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε αποστολές στην Ελλάδα. Για βοήθεια απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας είχαν δηλώσει ενδιαφέρον άλλες δώδεκα χώρες-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κλπ). Και πώς να μην ήταν άλλωστε μετά την ενημέρωση που είχαν για την χρυσή αμοιβή που θα λάβουν για τις υπηρεσίες τους στην Αθήνα.

Δικαίωμα σε αυτό το κονδύλι θα έχουν και οι εμπειρογνώμονες από τη Σουηδία για την συνεισφορά τους στο θέμα της βελτίωση της είσπραξης οφειλών, όπως και οι εμπειρογνώμονες από τη Δανία και τη Γαλλία για τις συμβουλές που θα παράσχουν για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου αλλά και για τις τεχνικές βοήθειας σε ότι αφορά στον καλύτερο φορολογικό έλεγχο.

Στην μοιρασιά θα μπουν και τα στελέχη από την Ισπανία για την τεχνική βοήθεια που θα προσφέρουν σχετικά με την είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Πολλοί από αυτούς τους τεχνοκράτες είχαν βγάλει εισιτήριο για να έρθουν τον Ιούνιο στην Αθήνα, όμως οι εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν αναβάλει προς τον παρόν το ταξίδι τους.

Ο ερχομός όμως των ξένων δεν είναι ότι καλύτερο για τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου τα οποία όπως χαρακτηριστικά λένε τόσο αυτοί που πρόκειται να έρθουν μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης όσο και αυτοί που είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα, το μόνο το οποίο έκαναν ήταν να «κόβουν βόλτες» στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών…

Τα περισσότερα από αυτά τα γκρουπ δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό είχε αναγκάσει τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου να χάνουν πολύτιμο χρόνο για την ενημέρωση των γκρουπ της Τρόικας, η οποία τις περισσότερες φορές έπαιρνε τη μορφή σεμιναρίου…


bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: