28.6.12

Ο Σόιμπλε απαντά με απειλές στην επιστολή Σαμαρά...




Στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στις Βρυξέλλες, επέδωσε χθες το βράδυ την επιστολή Σαμαρά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, πριν την παραδώσει στους ευρωπαίους ηγέτες απόψε, στη Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το ... περιεχόμενο της επιστολής πριν αυτή επιδοθεί στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την επιστολή του επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο και ζητάει από την Ε.Ε. παράλληλες δράσεις για την επανεκκίνηση της Ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ωστόσο, πριν καλά καλά ο κ. Παπούλιας κομίσει το πρωθυπουργικό μήνυμα στις Βρυξέλλες η απάντηση ήρθε πολύ ηχηρή και αυστηρή από τη γερμανική πλευρά. Οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τηλεόραση του MEGA ήχησαν ως καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν άφησε περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου χωρίς προσπάθεια και σκληρά μέτρα από την Ελλάδα :

«Μη ρωτάτε εμάς τι περιθώρια έχει η Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους Ελληνες. Αυτοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια είναι η κατάστασή τους και τι θα κάνουν για να την αλλάξουν. Δεν φταίει το γερμανικό κοινοβούλιο για το ότι η Ελλάδα δεν είχε τόσο καιρό αποτελεσματική κυβέρνηση» είπε, δίνοντας μια πρόγευση για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους δανειστές μας.

Ο κ. Σόιμπλε προδιέγραψε, μάλιστα, τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση χωρίς να αφήσει περιθώρια ελιγμών ή οπισθοχωρήσεων: «Οι υπεύθυνοι της χώρας πρέπει να στήσουν μια ανταγωνιστική οικονομία, μια ορθολογική διοίκηση και ένα αποτελεσματικό κράτος δικαίου» είπε τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των φορολογικών μηχανισμών.

Είναι προφανές ότι η θέση της Ελλάδας έχει αδυνατίσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα αφού δεν στέλνει το μήνυμα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, η τρικομματική κυβέρνηση συγκροτήθηκε στη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και είναι αδύνατον να εγκαταληφθεί αυτή η ατζέντα αφού αυτό θα προκαλούσε κοινωνικές ταραχές και πολιτική αστάθεια.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα να συγκροτήσει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο για να το παρουσιάσει στους εταίρους στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλιο για την Ελλάδα. Οι γενικόλογες ευχές που περιέχονται στην επιστολή του πρωθυπουργού του τύπου «βάλτε πλάτη στην Ελλάδα» δεν επαρκούν για να πείσουν τους δανειστές μας να χρηματοδοτήσουν την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και να προσφέρουν στη χώρα χρήματα για Ανάπτυξη και ανεργία.

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει τις επαφές με τους ευρωπαίους ηγέτες. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας κ. Φάιμαν και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: