16.6.12

Σύσκεψη κορυφής ευρωπαίων ηγετών...


Τη δέσμευσή τους να εξασφαλίσουν οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν την ... Παρασκευή εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μεξικό. «Συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα λήψης των κατάλληλων οικονομικών μέτρων, ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική σταθερότητα και να στηρίζεται η οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, αλλά και η ευρωπαϊκή ηγεσία - οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν.

Αυτά τα ζητήματα «θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης, που η G20 (ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες οικονομίες) θα κάνει στην αρχή της νέας εβδομάδας στο Μεξικό» και θα έπεται των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, ενώ θα προηγείται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος του μηνός, προσθέτει το Λονδίνο.

Κύκλοι του γραφείου της γαλλικής προεδρίας ανέφεραν πως οι ηγέτες βρήκαν κοινό έδαφος στα ζητήματα της ανάπτυξης και τα άλλα θέματα της ατζέντας της G20.

Περιμένουν τη νέα κυβέρνηση

«Το πεδίο ανήκει στους έλληνες ψηφοφόρους. Θα υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε, αποφεύγοντας να απαντήσει σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι την επαύριο των ελληνικών εκλογών.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του Eurogroup δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα έχουν τηλεφωνική διάσκεψη το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, θα είναι διαφορετικά. Πραγματικά δεν θα υπάρξει κάτι να συζητήσουμε σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών (την Κυριακή)», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πάρουν μέρος την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο σε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δυο ημέρες, ανώνυμη πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης φέρονταν να σχεδίαζαν μια τηλεφωνική διάσκεψη αμέσως μόλις γίνονταν γνωστά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα την Κυριακή.

«Ένα τηλεφωνικό Eurogroup αναμένεται ότι θα διεξαχθεί αφού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα το απόγευμα της Κυριακής, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί» οριστικά, είχε αναφέρει συγκεκριμένα η πηγή.

«Έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί να οργανωθεί πολύ γρήγορα μια τηλεδιάσκεψη, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Η συνομιλία αυτή θα είχε στόχο, σύμφωνα πάντα με εκείνο το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου το να «συντονίσει την επικοινωνία των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών με στόχο να αποφευχθεί το να γίνουν δηλώσεις που δεν πρέπει, κάτι που έχει ήδη συμβεί».

ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: