26.6.12

Το Μνημόνιο που «ψήνουν» για την Κύπρο οι Βρυξέλλες...


Λευκωσία: Στο δρόμο του Μηχανισμού Στήριξης βρίσκεται από τη Δευτέρα η Κύπρος, με όλα να δείχνουν ότι ένα Μνημόνιο που θα περιέχει όρους και για τα δημόσια οικονομικά είναι το πιθανότερο σενάριο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές Αρχές για την... απόφασή της να υποβάλει αίτηση για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» οι Βρυξέλλες «ψήνουν» «Μνημόνιο πλήρες» με σαφείς όρους, οι οποίοι θα υπερβαίνουν την ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών και θα εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι η προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM) δεν πρέπει να περιοριστεί στην ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών τραπεζών, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα, με στόχο να ρυθμίσει τόσο τις «πολύ σοβαρές ανισορροπίες» της κυπριακής οικονομίας, όσο και τα δημόσια οικονομικά του κράτους, με «πυξίδα» τις επτά συστάσεις που εξέδωσε η Κομισιόν στις 30 Μαΐου.

Από πλευράς ΕΕ είναι σαφές ότι η βοήθεια ενδέχεται να ξεπεράσει τα €6 δισ. ενισχύοντας τη θέση ότι αυτή θα αφορά και στα δημόσια οικονομικά και όχι μόνο τις τράπεζες.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διαψεύδουν το ενδεχόμενο η προσφυγή στον Μηχανισμό να αφορά ευρύτερα την οικονομία, παρόλο που προτάσσεται το θέμα των τραπεζών. Κι αυτό δεν είναι άσχετο από τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στο ρωσικό δάνειο. Το οποίο φαίνεται ότι ναυαγεί, ενώ ούτε και εφικτός θεωρείται ο δανεισμός από την Κίνα.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: