9.6.12

Σκάνδαλο με κανάλι που πούλαγε προβολή σε πολιτικούς...


Την διαπλοκή, που είχε τιμοκατάλογο για κάθε υπηρεσία, σχέδιο προβολής του πελάτη και απαξίωσης του αντιπάλου, έφερε στο φως ο Guardian. Το θέμα αφορά στο... μακρινό Μεξικό, όπου δεξάγονται εκλογές την 1η Ιουλίου και μπορεί όσα διαβάζει κανείς ότι γίνονταν στην Λατινική Αμερική, να συμβαίνουν και αλλού. Πάντως κάθε ομοιότητα είναι συμπτωματική...

Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε την Πέμπτη στοιχεία που δείχνουν ότι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του Μεξικού, το κανάλι Televisa, πούλαγε σε επιφανείς πολιτικούς ευνοϊκή κάλυψη στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις ψυχαγωγικές εκπομπές του και χρησιμοποιούσε τις ίδιες εκπομπές για να κηλιδώσει ένα δημοφιλή αριστερό πολιτικό αρχηγό.

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα, στη 1 Ιουλίου και συμπίπτουν με την εμφάνιση ενός δυναμικού κινήματος διαμαρτυρίας που κατηγορεί το Televisa για χειραγώγηση και προπαγάνδα υπέρ του επικρατέστερου υποψήφιου, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Τα έγγραφα, που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί μερικά χρόνια πριν, περιλαμβάνουν:
- Μια περιγραφή των αμοιβών που προφανώς χρεώθηκαν για να ενισχυθεί η δημοτικότητα του Πένια Νιέτο όταν ήταν κυβερνήτης της πολιτείας του Μεξικού.
- Μια λεπτομερή στρατηγική χειρισμού των ΜΜΕ ξεκάθαρα σχεδιασμένη για να τορπιλίσει μια προηγούμενη υποψηφιότητα του αριστερού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που τώρα είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Πένια Νιέτο.
- Συμφωνίες και διευθετήσεις πληρωμών που δείχνουν ότι το γραφείο του πρώην προέδρου Βισέντε Φοξ απέκρυψε υπερβολικές δημόσιες δαπάνες για προμόσιον στα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ένα έγγραφο που υποδεικνύει σε σεναριογράφους δημοφιλούς εκπομπής πολιτικής σάτιρας να κάνουν τον χαρακτήρα που θα αντιπροσώπευε τον Λόπες Ομπραδόρ να μοιάζει «άχαρος» και «αδέξιος».

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των εγγράφων –που τους δόθηκαν από πηγή που εργαζόταν στο Televisa – αλλά εκτεταμένες διασταυρώσεις των στοιχείων δείχνουν ότι τα ονόματα, οι ημερομηνίες και οι καταστάσεις που αναφέρονται μέσα συμπίπτουν με πραγματικά γεγονότα.

Το Televisa είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο στον ισπανόφωνο κόσμο και ελέγχει περίπου τα δύο τρίτα των προγραμμάτων της τηλεόρασης δωρεάν εκπομπής του Μεξικού. Η επιρροή του στον μεξικανικό πληθυσμό (που ελάχιστα διαβάζει εςφημερίδες) είναι τεράστια και σχεδόν μονοπωλιακή.

Από τις αρχές Μαΐου το κανάλι έχει γίνει στόχος μεγάλων αυθόρμητων φοιτητικών διαδηλώσεων που καταγγέλλουν τη διαπλοκή του με τα πολιτικά συμφέροντα του Πένια Νιέτο. Χιλιάδες φοιτητές αγανακτισμένοι από την μεροληπτική κάλυψη των εκλογών υπέρ του Πένια Νιέτο αλλά και τη σκανδαλώδη απόκρυψη των δικών τους κινητοποιήσεων έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Ο «ακραίος» υποψήφιος της Αριστεράς

Οι αντίπαλοι του αριστερού Λόπες Ομπραδόρ προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως «ακραίο» πολιτικό που η εκλογή του θα θέσει την οικονομία της χώρας σε κίνδυνο, αναστατώνοντας τις χρηματαγορές, ενώ τον παρομοιάζουν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 58χρονος υποψήφιος που εκπροσωπεί ένα συνασπισμό αριστερών κομμάτων με τίτλο Προοδευτικό Κίνημα, μειώνει την διαφορά από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI).

Ο Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε χθες τον αντίπαλο του να απαντήσει στις καταγγελίες του Guardian και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά στοιχεία.

Χθες, αρκετές εφημερίδες και ραδιοφωνικές εκπομπές της χώρας αναφέρθηκαν στις κατηγορίες ενώ το θέμα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στα social media και ιδιαίτερα στο Twitter.

Το Televisa δεν μετέδωσε τις αποκαλύψεις του Guardian στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του το βράδυ της Πέμπτης παρόλο που, αρνούμενο τις κατηγορίες, είχε ήδη απαιτήσει από την βρετανική εφημερίδα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ο Guardian εμμένει στο ρεπορτάζ του.

enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: