10.6.12

Ανοιχτό ντέρμπι με ψηφοφόρους της μιας μέρας..


Την εικόνα του απόλυτου ντέρμπι, σε ό,τι αφορά κυρίως την εκλογική πρωτιά, εμφανίζουν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των κομμάτων και .. ολοκληρώθηκαν μια εβδομάδα περίπου πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρωτιά, και φυσικά η διαφορά που θα «χωρίσει» τον πρώτο από τον δεύτερο δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς όλα τα δεδομένα κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους κάτι που σημαίνει ότι όλα θα παιχτούν την τελευταία εβδομάδα και κάθε γεγονός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της «μάχης».

Όπως αναφέρει το Έθνος, για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο της «μιας μέρας». Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι απαντούν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα μόνο και μόνο για να μην επικρατήσει ο αντίπαλος του. Έτσι για πρώτη φορά σπάνε οι κομματικές γραμμές και οι διαχωρισμοί του πρόσφατου παρελθόντος.

Έγκυροι δημοσκόποι προέβλεψαν ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάχονται κοντά στο 30% και δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών να υπερβεί το συγκεκριμένο αυτό όριο, γεγονός που σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα μπορέσει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 125 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Αυτό που υπογραμμίζουν πάντως έμπειροι ερευνητές της κοινής γνώμης, δύσκολα το άθροισμα των ποσοστών και των δύο κομμάτων θα μπορέσει να ξεπεράσει το 60%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα στηρίξουν ξεπερνά το 17%, ενώ σε αντίστοιχες έρευνες μέχρι το 2009 το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: