18.6.12

Οι πρώτες κινήσεις Σαμαρά...


Την πρώτη διερευνητική εντολή λαμβάνει από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο Αντώνης Σαμαράς με στόχο να ολοκληρώσει, το ταχύτερο, τη διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης με εταίρους το ΠΑΣΟΚ και, ενδεχομένως, τη Δημοκρατική Αριστερά.
Τη... συγκρότηση κυβέρνησης, εντός των επομένων 24ώρων, επιδιώκει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες επεσήμανε στο μήνυμά του πως «η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να λάβει σήμερα την εντολή από τον κ. Παπούλια και θα κινηθεί ταχύτατα για τη διερεύνηση των περιθωρίων συνεργασίας απευθυνόμενος, κατά μείζονα λόγο, προς το ΠΑΣΟΚ – ήδη ο Ευ. Βενιζέλος ουσιαστικά αποδέχθηκε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – και προς την Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης να μην καθυστερήσουν, απειλώντας να ακυρώσουν το momentum που δημιουργείται με τη χθεσινή επικράτηση του φιλοευρωπαϊκού, κατ’ άλλους φιλομνημονιακού, μετώπου.

Μένει συνεπώς να αποδειχθεί αν θα κάνει και με ποιό τρόπο χρήση της εντολής ή, αν αντιθέτως, αποδεχόμενος εμμέσως την πρόταση Βενιζέλου θα την καταθέσει σε σύντομο χρόνο – προφανώς αφού έχει δεσμεύσει δημοσίως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ώστε η συζήτηση να μεταφερθεί άμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μία νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών από την οποία θα προκύψει και η νέα κυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μην έχει πρόθεση να αποδεχθεί την εντολή ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει – προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος – και ο Ευ. Βενιζέλος.

Στελέχη της Συγγρού δεν απέρριπταν την πρόταση Βενιζέλου για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, αν και άλλα στελέχη εξέταζαν το ενδεχόμενο να προτείνει ο κ. Σαμαράς κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή Βενιζέλου και Κουβέλη, με τήρηση πρακτικών τα οποία και θα δημοσιευθούν, όπως ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, προφανώς, επιθυμεί και ο επικεφαλής της Δημ.Αρ., ο οποίος χθες είπε ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή».

Με ορίζοντα την 28η Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία ο κ. Σαμαράς θέλει να παραστεί ως ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιθυμούσε να έχει χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει μέρος των πρωτοβουλιών του που, όπως λένε συνεργάτες του, θα αποστέλλουν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο, κυρίως, στη διεθνή κοινή γνώμη και τους δανειστές της χώρας.

Οι γενικοί άξονες της συμφωνίας είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου (ο κ. Σαμαράς χθες μίλησε για συμπλήρωση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής με ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας) αλλά και η Πρωθυπουργία Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μοιάζει αποφασισμένος να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κάτι που θεωρούσαν ως δεδομένο και οι στενοί του συνεργάτες. Εκτιμάται ότι, δοθέντος του αποτελέσματος, δεν πρόκειται να υπάρξουν μείζονες αντιδράσεις ως προς αυτό.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: