28.6.12

Εμφύλιος «Βορείων» και «Νοτίων»...


Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής. Καθώς η κρίση επεκτείνεται, ο Φρανσουά Ολάντ με τις χώρες του Νότου αντιμάχεται τις άκαμπτες θέσεις του Βερολίνου. Τις οικονομικές εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο συζήτησαν...
τηλεφωνικά χθες βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος με τον Μπαράκ Ομπάμα
Εμφύλιος «Βορείων» και «Νοτίων» ξέσπασε στην Ευρώπη εν όψει της αποψινής, κρίσιμης για το μέλλον του ευρώ Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκει τους ηγέτες της ΕΕ για άλλη μια φορά χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα: στο ένα έχει παραταχθεί η Ανγκελα Μέρκελ με τους συμμάχους της και στο άλλο ο Φρανσουά Ολάντ με τις «λαβωμένες» από την κρίση χρέους χώρες του Νότου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, λίγο πριν συναντηθεί χθες βράδυ στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας την ώρα μάλιστα που η Ισπανία και η Ιταλία εξέπεμπαν νέο «σήμα κινδύνου» ζητώντας βοήθεια, επέμενε στο κουαρτέτο της... αδιαλλαξίας, λέγοντας εκ νέου «όχι» στα ευρωομόλογα, στην αναβάθμιση του ρόλου της ΕΚΤ, στην ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, αλλά και σε μια μεγάλη λύση για το χρέος.

Οι δύο ηγέτες, προτού περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων, στάθηκαν πλάι πλάι επιχειρώντας να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο. Ειδικότερα δήλωσαν πως πρέπει να βρουν τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης και πως τα μέλη της Ενωσης πρέπει να είναι έτοιμα να βοηθήσουν το ένα το άλλο.

Οι εκφράσεις των προσώπων τους, όμως, μαρτυρούσαν πως οι αποψινές διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επίπονες και σκληρές, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να συναινέσει σε μια συμβιβαστική λύση έστω την ύστατη ώρα.

«Σήμερα βρισκόμαστε στην προηγουμένη ενός πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού συμβουλίου, ήδη έχουμε εργαστεί πολύ. Υπήρξε πρόοδος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, που υπήρξε αντικείμενο πολυάριθμων συζητήσεων οι οποίες καρποφόρησαν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει», τόνισε κατ' αρχάς ο Ολάντ.

«Εχουμε επίσης συναίσθηση των μέτρων που οφείλουμε να προετοιμάσουμε για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και εμείς επιθυμούμε, τόσο ο ένας όσο και η άλλη, να εμβαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και αύριο πολιτική ένωση προκειμένου να φθάσουμε σε μία ολοκλήρωση και μία αλληλεγγύη, με την ολοκλήρωση όσο είναι απαραίτητη, την αλληλεγγύη όσο είναι δυνατή», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε υποχρέωση να οικοδομήσουμε τη ρωμαλέα και σταθερή Ευρώπη του μέλλοντος», επεσήμανε από την πλευρά της η Μέρκελ. Για να τονίσει στη συνέχεια: «Εχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, ευελπιστώ πως θα εγκριθεί αύριο». Κατέληξε δε σημειώνοντας πως «μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, η οποία θα λειτουργεί και τα μέλη της θα βοηθούν το ένα το άλλο».

Μετά τις δηλώσεις τους, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν στους κήπους των Ηλυσίων μια συζήτηση μιάμισης ώρας και κατόπιν πέρασαν στο τραπέζι του επισήμου δείπνου που παρέθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα χθες σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο η κ. Μέρκελ είχε επαναλάβει ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα αποτελούσε «οικονομικό λάθος» και αντιπαραγωγική επιλογή. Είχε επίσης ταχθεί κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.

«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμιά μαγική φόρμουλα», δήλωσε η καγκελάριος.

Τα τέσσερα «Nein» της Μέρκελ

1. ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ: Οι Γάλλοι τα επιζητούν επιμόνως και οι Νότιοι τα περιμένουν πώς και πώς. Το Βερολίνο τα απορρίπτει ως εργαλείο αμοιβαιοποίησης του χρέους και θέτει ως προϋπόθεση για την έκδοσή τους την προηγούμενη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.

2. ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Νότος και ΕΚΤ προωθούν τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης (ενιαία εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση. Το Βερολίνο δέχεται την εποπτεία, αλλά αρνείται τα υπόλοιπα.

3. ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: Η Ρώμη προτείνει οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξης να αγοράζουν το χρέος των προβληματικών χωρών στη δευτερογενή αγορά, ενώ η Μαδρίτη θα ήθελε αυτοί να δανείζουν απευθείας (κι όχι μέσω του κράτους) τις ισπανικές τράπεζες. Το Βερολίνο αρνείται.

4. ΕΚΤ: Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία θέλουν η ΕΚΤ να αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και να ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται μόνο για τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών.

Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: