21.6.12

Αγώνας δρόμου για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος....


Mε επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια θα αποδυθεί η νέα κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν από την παρατεταμένη ακυβερνησία. Η επιτυχία εξαρτάται από την έκβαση που θα έχουν οι μάχες στα δύο αποφασιστικής σημασίας μέτωπα: το οικονομικό και...

το αναπτυξιακό. Εκεί εστιάζει την προσοχή ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

Με ένα δυναμικό σχήμα, που αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί, η κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξεκινά αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος που υπήρξε εξαιτίας της παρατεταμένης ακυβερνησίας.

Ο κ. Α. Σαμαράς, που ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, έδειξε με τις επιλογές του –σε επίπεδο προσώπων μέχρι τώρα– ότι το κύριο βάρος της πολιτικής του θα το δώσει στην οικονομία. Δημιούργησε –σε συνεργασία με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ– τους εξής βασικούς κυβερνητικούς πυλώνες:

Τον αμιγώς οικονομικό, στον οποίο επικεφαλής ετέθη ο κ. Βασ. Ράπανος.
Τον αναπτυξιακό, ο οποίος θα έχει επικεφαλής είτε τους κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, είτε μόνον τον βουλευτή της Β' Αθηνών της Νέα Δημοκρατίας, εάν υλοποιηθεί η εισήγηση συνεργατών του πρωθυπουργού περί ενοποίησης των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και οι επικεφαλής κρίσιμων τομέων όπως είναι τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Απασχόλησης, αποτελούν τη δύναμη κρούσης της νέας κυβέρνησης, η οποία από σήμερα κιόλας «μπαίνει στα βαθιά».

Σύσκεψη
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη και των κ. Ράπανου και Ζανιά, προκειμένου να χαραχθεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν ότι δεν έχουν ούτε μία ημέρα πίστωση χρόνου, θα επιδιώξει να «τρέξει» μέσα στο καλοκαίρι τις ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει, τον σχεδιασμό για ένα νέο φορολογικό σύστημα, τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τις αποφάσεις για τη μείωση του κράτους, μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων οργανισμών, αλλά και πολιτικές για αύξηση των εσόδων.

Ταυτόχρονα με τη δέσμευση για την τήρηση των συμπεφωνημένων, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Εευρωπαϊκής Ενωσης με καλύτερους όρους για την τήρηση του Μνημονίου.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί αυτήν την ώρα η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και το προσωρινό «πάγωμα» των αποφάσεων για μέτρα ύψους 11 δισ. για την προσεχή διετία.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα θέσει το θέμα της επιστροφής των χρημάτων στους χαμηλο-συνταξιούχους και τους πολύτεκνους και καλείται πλέον ο ίδιος να παρουσιάσει συγκεκριμένα τα πολυσυζητημένα ισοδύναμα μέτρα που εξήγγειλε κατά την προεκλογική περίοδο.

Χρέη του Δημοσίου
Κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση αποτελούν και τα 6,5 δισ. που αφορούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τα οποία έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει η τρόικα στην Αθήνα. Ο χρόνος για όλα αυτά είναι εξαιρετικά πιεστικός, με δεδομένα τις ανάγκες του ελληνικού Δημόσιου και τα προβλήματα που ανέκυψαν (βλ. καρκινοπαθείς) εξαιτίας της ακυβερνησίας.

Οι αποφάσεις για το σύνολο των θεμάτων αυτών θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και αφού θα έχει επιστρέψει η «τρόικα» στην Αθήνα.

Συσκέψεις
Νέες επαφές για τις τελικές αποφάσεις

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα προκειμένου οι τρεις ηγέτες να επικυρώσουν και να υπογράψουν το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής που συζητά τα θέματα προγραμματικής σύγκλισης. Στη 13:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: