11.6.12

Δάνειο για να μην πάθουμε μπλακ-αουτ...


Αίτηση για τριετές δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέβαλε η ΔΕΗ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποπληρώσει υφιστάμενο χρέος της, σύμφωνα με το... Reuters.
Τα χρήματα αυτά θα κλείσουν τη "μαύρη τρύπα" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την imerisia.gr το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ξεκινά από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ (1,2 δισ. ευρώ), λόγω του ειδικού τέλους ακινήτων.

Τα χρήματα αυτά χρωστά ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) στους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος και τους παραγωγούς από ΑΠΕ.

Τα 194 εκατ. ευρώ προέρχονται από την καθυστερημένη είσπραξη του Τέλους υπέρ ΑΠΕ (χρεώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Επιπλέον το Τέλος αυτό δεν ανταποκρίνεται και στις πραγματικές τιμές πώλησης ρεύματος από τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Στα 172 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ρεύματος Energa και Hellas Power, οι οποίες πτώχευσαν. Τα ποσά αυτά έχει δεσμεύσει η Δικαιοσύνη αλλά δεν τα έχει αποδώσει ακόμη στο ΛΑΓΗΕ. Ταυτόχρονα ο ΛΑΓΗΕ εμφανίζει ανείσπρακτες επιστροφές ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανείσπρακτες οφειλές 52 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: