6.6.12

Τρικλίζει και η Ιταλία, κουρασμένος ο Μόντι...

kourdistoportocali
Tρικλίζει και η Ιταλία καθώς βαθαίνει η κρίση χρέους. Από το εσωτερικό της ακούγονται φωνές που κατηγορούν τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι ότι ασχολείται περισσότερο με την κρίση στην ευρωζώνη παρά με ... την ίδια του τη χώρα. Το καλά εδραιωμένο σύστημα της ιταλικής γραφειοκρατίας και ο έλεγχος της Μαφίας σε κομβικά σημεία του παραλύουν την ικανότητα της κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά αναβλήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα ενεκρινε ένα πακέτο μέτρο που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης. Η αίσθηση ότι ο μήνας του μέλιτος τέλειωσε και ότι η κυβέρνηση ανακαλύπτει την ιταλική πραγματικότητα είναι διάχυτη.

Η Ιταλία είναι στα χέρια γραφειοκρατών με έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν δείχνει αποφασισμένος να πατήσει πόδι, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν κάποια στιγμή ότι η Ιταλία δεν έχει κάνει πολλά σ΄αυτή την κατεύθυνση.
Τα φορολογικά έσοδα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες ήταν € 3,5 δις μείον, εν μέρει λόγω της πτώσης των καταναλωτικών δαπανών που προκαλούνται από την αύξηση των φόρων.
Οι περικοπές των δαπανών είναι απαραίτητες, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφευχθεί η αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων εντός του τρέχοντος έτους. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει € 2 δισ. για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της βιομηχανικής και γεωργικής ενδοχώρας της Μπολόνια, που χτυπήθηκε άσχημα από τον σεισμό τον περασμένο μήνα.

Διάχυτη είναι ακόμη η αίσθηση ότι οι τεχνοκράτες έχουν ξεμείνει από ατμό, ενώ η οικονομία βυθίζεται βαθύτερα στην ύφεση. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται οι εκλογές που έχεουν προσδιορισθεί για την Άνοιξη του 2013 να έλθουν νωρίτερα.
Οι ελπίδες σε μερικούς ξένους επενδυτές ότι ο κ. Monti μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ακόμη και μετά τις εκλογές δεν φαίνονται βάσιμες. Πρόσφατα ένας στενός συνεργάτης του Μάριο Μόντι σημείωνε ότι τον άκουσε να λέει με παράπονο «αυτοί οι έξι μήνες στο γραφείο αντιστοιχούν στα 10 χρόνια που πέρασα στις Βρυξέλλες...»

Εδώ που θα ήθελε στην πραγματικότητα να βρίσκεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: