13.6.12

Δεν μπλοφάρουμε στις «κόκκινες γραμμές» για συνεργασία, λέει ο Δ.Χατζησωκράτης...


Η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει όταν σταθερά επαναλαμβάνει ότι η στήριξη κυβερνησης εκ μέρους της έχει ένα εκ των ουκ άνευ προαπαιτούμενο, να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ, υπογραμμίζει σε... συνέντευξή του στο in.gr ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ο κ. Χατζησωκράτης λέει, μεταξύ άλλων, ότι η «κόκκινη γραμμή» δεν τίθεται «χάριν παιδιάς», καθώς η ΔΗΜΑΡ έχει «θέσει δημόσια και μάλιστα πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου τα σημεία για την σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις» του Μνημονίου.

Ακόμα, κάνει λόγο για την ανάγκη παρουσίασης άλλων «ισοδύναμων μέτρων» δημοσιονομικής προσαρμογής, «τελείως διαφορετικής κατεύθυνσης και επιβάρυνσης» από τα μέτρα που ζητούνται να προσδιοριστούν στο τέλος Ιουνίου, ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, υποστηρίζει ότι «μέσα από μια διαδικασία συνεχών διαπραγματεύσεων θα προχωράμε σε νέες ρυθμίσεις» και αναφέρεται κυρίως στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή ή στήριξη της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές είναι για την ΔΗΜΑΡ η παραμονή στο ευρώ. Με οποιοδήποτε κόστος; Δηλαδή θα στηρίζατε κυβέρνηση συνεργασίας πιθανώς με συμμετοχή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν τα κόμματα αυτά δεν συμφωνούσαν να ακυρώσουν κάποια από τα μέτρα του Μνημονίου, που εσείς θεωρείτε «κόκκινη γραμμή»;

H «κόκκινη γραμμή» δεν τίθεται χάριν παιδιάς. Εμείς, εγκαίρως, έχουμε θέσει δημόσια και μάλιστα πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου τα σημεία για την σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Αν στα προφανή δεν μπορέσει να υπάρξει συμφωνία τότε δεν θα είναι ικανή η συνθήκη για να στηρίξουμε μια κυβέρνηση. Θέλω όμως να ελπίζω ότι σε αυτά τα βασικά και απολύτως σαφή στη συνείδηση του μέσου Έλληνα πολίτη δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τί εννοεί η ΔΗΜΑΡ όταν μιλά για σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο; Σας κατηγορούν ότι θα εφαρμόσετε τα ίδια μέτρα αλλά σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Τι απαντάτε;

Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί στην ουσία τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και παρεμβαίνει, στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ μειώνοντας κατά 22% και 32% για τους νέους μέχρι 25 χρόνων, καθώς και την μετενέργεια είναι φανερό ότι θα την έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα και θα συνεννοηθούμε με τους εταίρους για να την καταργήσουμε.

Το ίδιο και σε ότι αφορά και για την παρουσίαση άλλων ισοδύναμων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, τελείως διαφορετικής κατεύθυνσης και επιβάρυνσης απ' αυτά τα μέτρα, που ζητούνται να προσδιοριστούν τέλος Ιουνίου και έχουν ύψος 11,5 δισ. ευρώ.

Ενώ την ίδια ώρα θα εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, θα έπονται και τα άλλα ζητήματα, που μέσα από μια διαδικασία συνεχών διαπραγματεύσεων θα προχωράμε σε νέες ρυθμίσεις. Αναφέρομαι πρωταρχικά στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017, ενώ θα τίθενται προς επαναδιαπραγμάτευση και θα δρομολογούνται και τα άλλα.

Ορισμένοι απ’ όσους θέτουν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ουσιαστικά ταυτίζουν ένα νόμισμα, το ευρώ, με μία συγκεκριμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Πιστεύετε ότι βραχυπρόθεσμα μπορούν να γίνουν ουσιώδεις αλλαγές στο μίγμα της πολιτικής που ακολουθείται;

Φυσικά και πιστεύουμε. Γι' αυτό και έχουμε προτείνει την προώθηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Η χώρα, ανεξάρτητα από την πορεία των αλλαγών στην ΕΕ, πρέπει να καταφέρει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να πετύχει μια νέα σχέση εσόδων-δαπανών με μηδενικά ελλείμματα.

Η σημερινή κατάσταση της κρατικής διοίκησης και της οικονομίας της χώρας έχει κάνει αδήριτη την ανάγκη προώθησης βαθιών μεταρρυθμίσεων για την εξισορρόπηση και εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, την εξυγίανση του δημοσίου τομέα, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
της οικονομίας μας και τη δρομολόγηση μιας νέας αναπτυξιακής πορείας.

Το ζητούμενο είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να θέτουν «πάτο στο βαρέλι» της καθόδου, να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος και να το επιμερίζουν κοινωνικά δίκαια, να κατορθώνουν τη συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή, να επαναθεμελιώνουν τη δημοκρατική και κοινωνική συγκρότηση της χώρας απαλλάσσοντάς την από τις παθογένειες του παρελθόντος και να την οδηγούν, μέσα από μια δύσκολη πορεία, σε νέες ράγες αειφόρου ανάπτυξης.

Μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την εφαρμογή άλλων πολιτικών και την αποδυνάμωση τόσο της άποψης ότι η στόχευση παραμονής της χώρας στο ευρώ προϋποθέτει τη συμφωνία με την πολιτική των μνημονίων όσο και της άποψης ότι είναι δυνατόν υπάρξει λύση χωρίς εξυγίανση και αλλαγές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές και επιμείνει στη γραμμή καταγγελίας του Μνημονίου, η ΔΗΜΑΡ τι θα κάνει, ειδικά εάν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, ενώ για πολλούς οι νέες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία;

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει όταν σταθερά επαναλαμβάνει ότι η στήριξη κυβέρνησης εκ μέρους της έχει ένα εκ των ών ουκ άνευ προαπαιτούμενο: τη μη προφανή διακινδύνευση της παραμονής της χώρας στο ευρώ από μονομερείς πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές περί πιθανής εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ;

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θα θεωρούσα καταστροφικό για τη χώρα μας το να προετοιμαζόταν από εμάς ένα «σχέδιο Β» ενώ είναι στα χέρια μας η προφανείς επιλογή για την σταθερή πορεία μας εντός του ευρώ και με ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο τις οποίες μπορούμε να διαπραγματευτούμε!
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: