26.6.12

Έκθεμα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Εθνικό Μουσείο του Οχάϊο...


Τη δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία της Ελλάδας, αναδεικνύει μόνιμο εκθετήριο που φιλοξενείται, εδώ και λίγες ημέρες, στο Εθνικό Μουσείο «Packard», στο Warren του Οχάϊο, μετά από ενέργειες της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (ΠΕΑ). Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον...
Νομικό Σύμβουλο της Ομογενειακής Οργάνωσης, Ντένυ Μαροπουλάκη.

Το εκθετήριο περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων-πορτραίτο του εθνάρχη και φωτογραφίες του αυτοκινήτου «Packard», στο οποίο επέβαινε κατά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στις 6 Ιουνίου 1933, του τάφου του στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι και της οικίας του στην Χαλέπα, όπου στεγάζεται το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Έχει αναρτηθεί, επίσης, ειδική πλακέτα, στην οποία συνοψίζεται η ζωή και το έργο του.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑ, Γιάννης Μάνος δώρισε στο Μουσείο «Packard» και ένα βιβλίο με τίτλο «Ιστορικό Άλμπουμ Ελευθέριος Βενιζέλος», στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, έκδοση της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Packard, Dr. Robert Walton και στελέχη της ΠΕΑ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1933, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μαζί με τη σύζυγό του Έλενα, γευμάτιζαν στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά. Παρέμειναν εκεί ως τις 11 το βράδυ, οπότε πήραν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. Το ζεύγος Βενιζέλου επέβαινε στο αυτοκίνητο «Packard», ενώ ακολουθούσε ένα «Ford» με τους άνδρες ασφαλείας.

Στο ύψος του κέντρου «Παράδεισος», στο Μαρούσι ένα αυτοκίνητο έκλεισε το δρόμο του αυτοκινήτου ασφαλείας του Βενιζέλου και ακούσθηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Οι επιδρομείς, αφού σκότωσαν το σωματοφύλακα, στράφηκαν αμέσως κατά του αυτοκίνητου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που εκείνη την περίοδο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας μόλις χάσει τις εκλογές.

Ο Βενιζέλος διατήρησε την ψυχραιμία του και συμπαρέσυρε τη γυναίκα του στο δάπεδο του αυτοκινήτου, δίνοντας παράλληλα εντολή στον οδηγό του να αναπτύξει ταχύτητα, για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους. Η «κούρσα θανάτου», με καταιγισμό πυροβολισμών, διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ώσπου το αυτοκίνητο του Βενιζέλου κατόρθωσε να ξεφύγει από τους διώκτες του.

Το κέλυφος της «Packard», το οποίο είναι διάτρητο από τις σφαίρες, καθώς και ένα πανομοιότυπο αυτοκίνητο, δωρεά του μέλους της ΠΕΑ Ιωάννη Κοκολάκη, αποτελούν εκθέματα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», μαζί με σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στο ιστορικό της απόπειρας...
(Πηγή: ana-mpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: