21.6.12

«Ξεπαγώνουν» τώρα οι ασφαλίσεις για τις εισαγωγές στην Ελλάδα...


Του Χρήστου Κολώνα
Στην άρση του εμπάργκο στις ασφαλίσεις των εξαγωγικών πιστώσεων προς τη χώρα μας προχωρούν σταδιακά οι ξένοι μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι. Η εκλογή νέας κυβέρνησης και οι προηγούμενες κινήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Ανάπτυξης Γ. Στουρνάρα να ασκήσει πιέσεις στις...
κυριότερες εξαγωγικές χώρες - μέλη της Ε.Ε. για να παράσχουν εγγυήσεις, έφεραν την ικανοποιητική εξέλιξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας απάντησαν θετικά στην προτροπή της υπηρεσιακής κυβέρνησης να εγγυηθούν στους ασφαλιστικούς τους οίκους τις εξαγωγές τους προς τη χώρα μας.

Εμπιστοσύνη
Εκτιμήσεις της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνας Σακελλαρίδη θέλουν σταδιακά όλες οι χώρες να αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην ελληνική αγορά και να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη τους.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε απόφασή της σύμφωνα με την οποία επιτρέπει στους κρατικούς οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να καλύπτουν τα εμπορεύματα προς την Ελλάδα. Ο Γ. Στουρνάρας ανακίνησε αυτή την απόφαση, η οποία είχε ληφθεί τον περασμένο Απρίλιο. Απέστειλε επιστολές στις κυριότερες χώρες που εξάγουν στην Ελλάδα.

ΟΟΣΑ
Η απόφαση της η Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ελήφθη τον Απρίλιο, έκανε γνωστό προς τα κράτη-μέλη ότι εξαιρεί την Ελλάδα από τα άρθρα 92-93 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τα οποία απαγορεύεται στους κρατικούς φορείς ασφάλισης να εγγυώνται τις ασφαλίσεις εισαγωγών-εξαγωγών σε εταιρείες της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδία, Ισλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας, λόγω της δριμείας οικονομικής αναταραχής της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ. Στουρνάρας είχε στείλει επιστολή και προς τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και ζητώντας να εφαρμόσει το ίδιο, μετά και το «πάγωμα» των ασφαλίσεων προς την Ελλάδα από το γαλλικό οίκο Coface. Η τελευταία εταιρεία σημειώνεται ότι έχει διακόψει τις ασφάλειες εδώ και περίπου ένα χρόνο, ενώ πιο πρόσφατη ήταν η απόφαση της γερμανικής Euler Hermes...
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: