19.6.12

Γιατί έχει λουλούδια η "τοξική" κοιλάδα της Ολυμπιάδας?...



http://politesaristoteli.blogspot.gr
Πόσο "τοξικές" είναι τελικά, αυτές οι πικροδάφνες;
Πικροδάφνες, πλατάνια και άγριες αχλαδιές είναι η πράσινη «απάντηση» της «λίμνης τελμάτων» της Ολυμπιάδας, απέναντι στις κατηγορίες, τις υποψίες και τις φοβίες, μιας μερίδας ψευτοοικολόγων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ως γνωστόν, εδώ και ...
μια δεκαετία τώρα, εξαιτίας της δαιμονοποίησης των τελμάτων της Ολυμπιάδας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν ξεγράψει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Αδιάψευστος μάρτυς οι φωτογραφίες που δίνουμε στη δημοσιότητα. Φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα αφορισμένα «απόβλητα μεταλλείων», που στα χείλη κάποιων έγιναν σλόγκαν υποβάθμισης μιας ολόκληρης περιοχής, τελικά μάλλον δεν είναι τόσο τοξικά, όσο κάποιοι λένε ή θα ήθελαν να είναι...

Τμήμα του πειραματικού φυτώριο του ΑΠΘ...
Ο κ. Ζάγκας μάλλον αγνοεί την ύπαρξη του...
Το βλέμμα του κάθε επισκέπτη πέφτει στον περιφραγμένο «κήπο» από ροζ πικροδάφνες, ένα φυτό σήμα - κατατεθέν της περιοχής μας. Το πολύ ενδιαφέρον είναι, ότι αυτός ο «κήπος» βρίσκεται μέσα στη μία από τις δύο αποξηραμένες «λίμνες» τελμάτων.

(Για όσους δε γνωρίζουν η διαδρομή από το Σταυρό μέχρι την Ιερισσό είναι «πνιγμένη» στην κυριολεξία, από ροζ και λευκές πικροδάφνες στα πρανή δρόμου της επαρχιακής οδού... Αλήθεια αυτά τα πρανή είναι επίσης «τοξικά»;)

Όπως πληροφορηθήκαμε αργότερα από εργαζομένους της εταιρείας, αυτό το φυτώριο, «αποτελεί την ερευνητική βάση πειραμάτων, που διεξάγει το Εργαστήριο Εδαφολογίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εδαφοποίησης των απόβλητων της επεξεργασίας μεταλλευμάτων.»

Μας έρχεται στο νου, ότι στο ίδιο εργαστήριο της ίδιας σχολής διδάσκει και ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο οποίος απέκτησε τις (πικρό)δάφνες του ισχυριζόμενος άλλα πράγματα…

Που είναι ακριβώς η τοξικότητα σ' αυτό
το δέντρο;
Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην περιβόητη «τοξική» λίμνη. Τις δύο αποθέσεις τελμάτων τις χωρίζει ένα ανάχωμα. Σ’ αυτό το ανάχωμα έχουμε την δυναμική εμφάνιση 3 άγριων αχλαδιών και 20 πλατανιών. Όπως είναι γνωστό τα πλατάνια είναι ιδιαιτέρως υδροβόρα, με απλά λόγια έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό... Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: «Αυτά τα δέντρα και αυτά τα λουλούδια είναι προϊόντα «τοξικών αποβλήτων»;;;

Την απάντηση μας την έδωσαν οι επιστήμονες της εταιρείας: «Απόβλητο μεταλλείας, δεν είναι σκουπίδι για το περιβάλλον, όπως αυθαίρετα και λανθασμένα έχει επικρατήσει και νομίζουν πάρα πολλοί. Απόβλητο στη δική μας επιστημονική γλώσσα, είναι αυτό που δεν έχει καμία εμπορική αξία.»

Κοίτα να δεις... «Τα απόβλητα μεταλλείων» βγάζουν ανθούς και καρπούς. Αυτό τι να είναι τώρα; Σύμπτωση η μια πραγματικότητα, που εσκεμμένα κάποιοι μας την κρύβουν επιμελώς;

Μια γενική άποψη της κοιλάδας των τελμάτων,
με τις πικροδάφνες
Επειδή δεν έχουμε καμία διάθεση από την πλευρά μας, να εξιδανικεύσουμε τα τέλματα και την υφέρπουσα ή πιθανή σε κάποιες περιπτώσεις τοξικότητα τους, κρατούμε προς το παρόν μικρό καλάθι και θα επανέλθουμε κάποια στιγμή στο ζήτημα με περισσότερα στοιχεία.

Απ’ εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως ο επικείμενος καθαρισμός των τελμάτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί, μέχρι το 2015, πέρα από τη σπουδαία περιβαλλοντική σημασία, που έχει για την περιοχή, έχει και οικονομική σημασία για την εταιρεία, καθώς όπως διαβάσαμε στην Καθημερινή:

«Το έργο καθαρισμού αφορά την επεξεργασία 2,5 εκατ. τόνων καταλοίπων χρυσοφόρου πυρίτη που βρίσκεται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’70, επί εποχής Μποδοσάκη, και θεωρούνταν τότε -σε συνάρτηση με την τιμή και τη ζήτηση χρυσού- μη αποδοτικό. Η τεράστια αυτή ποσότητα με περιεκτικότητα 2-3 γραμμ. χρυσού/τόνο «θα περάσει» από τη διαδικασία εμπλουτισμού στο ανακαινισμένο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας προκειμένου να καταστεί εμπορεύσιμη και να εξαχθεί στο εξωτερικό συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη περιεκτικότητας 20-22 γραμμ. χρυσού/τόνο για τελική επεξεργασία. Η διαδικασία αυτή για τον καθαρισμό «της λίμνης τελμάτων» της Ολυμπιάδας αναμένεται να διαρκέσει έως το 2015, οπότε και προβλέπεται να ξεκινήσει το κυρίως έργο της εξόρυξης χρυσού και από την Ολυμπιάδα και από τις Σκουριές.»

Για να πούμε την αλήθεια, το γεγονός ότι η εταιρεία μπορεί να βγάλει και κέρδος απ’ αυτήν τη διαδικασία, το θεωρούμε θεμιτό, καθώς χάρη στην μεταλλευτική δραστηριότητα ο κόσμος των Μαδεμοχωρίων, ακόμη δεν έχει αισθανθεί στο πετσί του, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την ανεργία, που δοκιμάζει τους συμπατριώτες μας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Καρποί της άγριας αχλαδιάς. Να' ναι κι αυτοί "τοξικοί";
Γι αυτό και στηρίζουμε κάθε είδους δραστηριότητα, που φέρνει ανάπτυξη στον τόπος, αλλά και σ΄ολόκληρη την Ελλάδα. (Αυτή η δραστηριότητα, πρέπει να είναι συμβατή με το περιβάλλον. Είναι κάτι το οποίο το πιστεύουμε ακράδαντα και ας μην το επαναλαμβάνουμε συνέχεια.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: