20.6.12

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα...


Ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς είπε ότι «οι ευθύνες της ελληνικής πολιτικής ελίτ, όσον αφορά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ήταν ασφαλώς σημαντικές. Ομως ευθύνεται και η Ευρωζώνη, γιατί εξανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα...

στενό χρονικά και αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και πρωτοφανή ανεργία».
Να τιμωρήσουν και όχι να βοηθήσουν την Ελλάδα θέλουν ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης. Η τιμωρητική στάση αποδείχθηκε ότι ούτε την Ελλάδα βοήθησε, αλλά ούτε συνέβαλε στη σταθερότητά της.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μιλώντας στο 4ο Risk Management & Compliance Forum.

Οπως είπε, «οι ευθύνες της ελληνικής πολιτικής ελίτ, όσον αφορά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ήταν ασφαλώς σημαντικές. Ομως ευθύνεται και η Ευρωζώνη, γιατί έδειξε αδυναμία να προωθήσει προληπτικά μέτρα για τη διόρθωση των ανισορροπιών στην Ελλάδα, καθυστέρησε ν' αντιληφθεί το μέγεθος του ελληνικού προβλήματος.

Επίσης, εξανάγκασε την Ελλάδα να εφαρμόσει ένα στενό χρονικά και αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας, που οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και πρωτοφανή ανεργία».

Αναφερόμενος στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα stress tests της BlackRock, θα πρέπει να λάβουν προβλέψεις ύψους 30 δισ. ευρώ -σε ορίζοντα τριετίας- ώστε να είναι καλυμμένες από τα δάνεια σε καθυστέρηση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι από αυτά τα 30 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προβλέψεις ύψους 18 δισ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 12 δισ. ευρώ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι από τα τέλη του 2009 οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου το 30% των καταθέσεών τους και καθώς η ύφεση ήταν βαθύτερη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών χορηγήσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 (που αντιστοιχούσαν σε δάνεια ύψους 39 δισ. ευρώ).

Ακόμα σημείωσε πως λόγω ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 50 δισ. ευρώ. Προειδοποίησε ακόμα πως χωρίς πολιτική σταθερότητα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για bank run από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα το αποσταθεροποιούσε πλήρως.

Ανακεφαλαιοποίηση
Ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς εκτίμησε ότι εάν οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να καλύψουν το 10% των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους.

sΟ ίδιος τοποθέτησε στα 50 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω ανακεφαλαιοποίησης, μετά τις ζημίες ύψους 24 δισ. ευρώ των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από το PSI+ (ανέρχονται σε 30 δισ. μαζί με τις μικρότερες).

Αναφερόμενος στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Και εξήγησε ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων που δεν έχουν προχωρήσει αλλά και της πιθανής επέκτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και άρα της υλοποίησης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οι μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν θα πρέπει να καλυφθούν από τους Ευρωπαίους, καθώς δύσκολα το ΔΝΤ θα αποδεχθεί τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα (αναθεώρηση του DSA).

Εφη Καραγεώργου
EΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: