20.6.12

«Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη....


O Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής. «Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο ...εσωτερικό και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος, παραδίδοντας τα ηνία στον Αντ. Σαμαρά....
«Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια...» πρόσθεσε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. «Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει «τη βοήθεια όλων».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση» των κρίσιμων στιγμών που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη. Συνεχάρη επίσης τον απερχόμενο Πρωθυπουργό για την «άψογη», όπως είπε, εκτέλεση του έργου του.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.00 έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να σχηματισθεί νέα, μακρόπνοη κυβέρνηση, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον κόσμο», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν έχω παρά να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην καινούργια κυβέρνηση, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα», επανήλθε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

Τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα ονόματα των νέων υπουργών αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ κι ενώ μαίνεται η ονοματολογία. Κατά την εισήγησή του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει πως 16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της ΕΤΕ. Το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς και ως τώρα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στις 19.00 θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς αύριο Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Γιάννης Μιχελάκης.

Το όνομα του κ. Αντώνη Μανιτάκη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού φέρεται να υπουργοποιούνται η Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ).

Για το υπουργείο Αμυνας άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (το όνομα του «παίζει» και για το υπουργείο Εξωτερικών ή την προεδρία της Βουλής) και άλλες για παραμονή του Φράγκου Φραγκούλη.

Γρίφος παραμένει το όνομα του νέου υπουργού Εργασίας.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του Συνασπισμού Γιάννης Μηλιός σχολίασε μέσω twitter: «Ως πιθανοί υπουργοί αναφέρονται άτομα που είναι αναφανδόν υπερ του μνημονίου. Η κυβέρνηση παλινόρθωσης δε θα λάβει υπόψη της καθόλου τη λαϊκή βούληση».

«Η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί όχι από τα λόγια, αλλά από τα έργα της, από το αν θα μπορέσει, να απαλλάξει την χώρα από την ύφεση, να ανακόψει την ανεργία και να βάλει ένα φρένο στην ατιμωρησία των πολιτικών», παρατήρησε από την πλευρά του σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Δ. Παπαδημούλης.

Κριτική ασκεί η Χρυσή Αυγή στην υπό συγκρότηση κυβέρνηση, υποστηρίζοντας: «Ο κ. Σαμαράς ζητούσε προεκλογικά την ψήφο του ελληνικού λαού για να... διώξει την Αριστερά. Σήμερα επιβάλλει ως κυβέρνηση τους αλήστου μνήμης παράγοντες του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ, αλλά και το κόμμα του κ. Κουβέλη και της κ. Ρεπούση, που είχε εκφράσει την απαράδεκτη και αντεθνική άποψη περί "συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης"»...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: