1.6.12

Στον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης ο Πέτρος Τσαλικίδης...

kourdistoportocali
Θεσσαλονίκη:
Σημαντικές εξελίξεις στο θέμα του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Πέτρου Τσαλικίδη, σημειώθηκαν χθες στην Ελλάδα. Οι ελληνικές Αρχές εκτέλεσαν το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι... δικαστικές Αρχές της Κύπρου και τον παρουσίασαν ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες του «Φ» από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι χθες το πρωί ο τέως αρχηγός ΕΦ, που κατηγορείται στην Κύπρο για τα γεγονότα στο Μαρί, παρουσιάστηκε στον Εισαγγελέα στη συμπρωτεύουσα, αφού είναι ο τόπος διαμονής του. Ο σκοπός της παρουσίας του στο Δικαστήριο ήταν για να συζητηθεί το αίτημα της Κύπρου για έκδοσή του ώστε να παρουσιαστεί σε δίκη η οποία είναι ορισμένη για τις 21 Ιουνίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ζητήθηκε όπως αφεθεί και να μην αρχίσει η διαδικασία, επειδή ο στρατιωτικός εισαγγελέας κινήθηκε με δίωξη εναντίον του για την υπόθεση ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα για τα όσα κατηγορείται σε κυπριακό Δικαστήριο. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Τσαλικίδης αποχώρησε από το Δικαστήριο και θα αναμένονται οι ενέργειες των ελληνικών στρατιωτικών Αρχών.

Η εξέλιξη αυτή ήταν άγνωστη στις κυπριακές Αρχές, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο «Φ», ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος, ωστόσο δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθ’ όσον οι Αρχές στην Ελλάδα έχουν διαμηνύσει και γραπτώς ότι δεν προτίθεται να παραδώσουν τον τέως αρχηγό στην Κύπρο, επικαλούμενες τη συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας, με την οποία ουδείς Έλληνας ή Τούρκος αξιωματικός διώκεται στην Κύπρο για φερόμενο αδίκημα που διαπράχθηκε κατά τη θητεία του εδώ.

Με τη νέα τροπή θεωρείται πλέον σίγουρο ότι ο κ. Τσαλικίδης θα αφαιρεθεί από το κατηγορητήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και θα αναμένονται κινήσεις από τις ελληνικές στρατιωτικές Αρχές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», ο κ. Τσαλικίδης αρνείται οποιαδήποτε ενοχή στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν εδώ, αναφέροντας ότι στην Εθνική Φρουρά δόθηκε απλά η φύλαξη του φορτίου με την πυρίτιδα, ενώ τα υπόλοιπα τα διαχειρίζονταν άλλα τμήματα.

Αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα θα ζητήσουν τη συνδρομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου για το θέμα της δικογραφίας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/106230/ston-eisangelea-thessalonikis-o-petros-tsalikidis

Δεν υπάρχουν σχόλια: