25.6.12

Ρυθμιστής των εξελίξεων ο Ράπανος...


Ο αιφνίδιος κλονισμός της υγείας του Β. Ράπανου δημιουργεί νέα δεδομένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας καθίσταται εκ των πραγμάτων ρυθμιστής των εξελίξεων. Σήμερα αποφασίζει αν θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση να αναλάβει το υπ. Οικονομικών. Η ...
επίσκεψη της τρόικας αναβάλλεται λόγω και της ασθένειας του πρωθυπουργού

Σε ανατροπή των σχεδιασμών του κ. Σαμαρά οδηγεί η αιφνίδια ασθένεια του κ. Βασ. Ράπανου, καθώς κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι βέβαιος ότι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας θα αποδεχθεί τελικά την πρόσκληση του πρωθυπουργού και θα ορκιστεί υπουργός Οικονομικών.

Στελέχη της κυβέρνησης που τον επισκέφθηκαν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, απέφυγαν να συζητήσουν μαζί του το θέμα και όλοι περιμένουν την ολοκλήρωση του «κύκλου» των εξετάσεών του. Διάχυτη είναι, πάντως, η αίσθηση ότι εάν -παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ορισμένων συνεργατών του κ. Σαμαρά- ο κ. Ράπανος δεν αποδεχθεί τελικά τη θέση του υπουργού, καθώς και η υγεία του παραμένει κλονισμένη, αλλά και διότι αιφνιδιάστηκε από τις επιλογές που είχε ο πρωθυπουργός για το οικονομικό επιτελείο, τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν άρδην.

Καλά πληροφορημένες πήγες ανέφεραν στο «Εθνος» ότι ο κ. Ράπανος θα δώσει σήμερα -και αφού δει και τα αποτελέσματα των τελευταίων ιατρικών εξετάσεων στις οποίες επρόκειτο να υποβληθεί νωρίς το πρωί-την οριστική του απάντηση στον πρωθυπουργό. Αυτή η επικοινωνία των δύο ανδρών θα κρίνει εν πολλοίς και την πορεία της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παραδέχονταν ότι ο κ. Ράπανος αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε τη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς είχε διαβεβαιώσεις περί συμμετοχής συγκεκριμένων προσώπων-τεχνοκρατών, όπως ήταν οι κ. Ζανιάς, Στουρνάρας και Γιαννίτσης.

Ουδείς εκ των τριών αξιοποιήθηκε τελικά, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία του προέδρου της Εθνικής και πιθανότατα να ενέτεινε την πίεση που ούτως ή άλλως ένιωθε από τη στιγμή που απάντησε καταφατικά στη συζήτηση που είχε κατ' αρχάς με τον πρωθυπουργό.

Στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου πάντως, παρά το ότι όλοι ελπίζουν να μην αλλάξει άποψη ο κ. Ράπανος, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα με το «καλημέρα» στη νέα κυβέρνηση, άρχισαν να συζητούνται εναλλακτικά σενάρια για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Τα ονόματα που συζητήθηκαν ήταν κατ΄ αρχάς αυτό του κ. Στ. Δήμα, ο οποίος ωστόσο δύσκολα θα αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση, αλλά και αυτό του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Ι. Μουρμούρα. Για να ληφθεί οριστική απόφαση, πάντως, θα έπρεπε να συναινέσουν και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη του Μαξίμου θύμιζαν ότι το όνομα του κ. Ράπανου προήλθε από τον κ. Φ. Κουβέλη και συμφώνησαν αμέσως ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τα προβλήματα
Σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη αποχώρηση του διοικητή της Εθνικής θα προκαλούσε ποικίλα προβλήματα, ενώ είναι βέβαιον ότι θα έπληττε την εικόνα της κυβέρνησης στο εξωτερικό. Παράλληλα θα χανόταν χρόνος σε διαβουλεύσεις, συζητήσεις, προτάσεις κ.λπ., που δεν διαθέτει αυτήν την ώρα η Ελλάδα.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Σαμαράς αναμένει με ιδιαίτερη αγωνία την επικοινωνία του με τον κ. Ράπανο και μιλώντας χθες στους συνεργάτες του, που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, όπου επίσης νοσηλεύεται, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα οποία προβλήματα δεν είναι μεγάλα και πως θα ξεπεραστούν το συντομότερο.

Εάν σήμερα υπάρξει επαναβεβαίωση από τον Ράπανο της απόφασής του να είναι υπουργός Οικονομικών, η ορκωμοσία του θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Γιάννης Σαραντάκος

ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Καθαρά τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του κ. Βασίλη Ράπανου, ο οποίος νοσηλεύεται από την Παρασκευή στο θεραπευτήριο «Υγεία».

Οι θεράποντες ιατροί, υπό τον διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, κ. Πάρι Κοσμίδη, τον έχουν υποβάλει σε μία σειρά απεικονιστικών εξετάσεων. Οπως έγινε γνωστό, τα αποτελέσματά τους ήταν άκρως ικανοποιητικά, ενώ η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθεροποιημένη και βαίνει βελτιούμενη.

Η θεραπευτική αγωγή αναμένεται να συνεχιστεί και οι γιατροί θα αποφασίσουν σήμερα για το πότε θα δώσουν εξιτήριο. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο κ. Ράπανος θα επιστρέψει σήμερα ή αύριο στο σπίτι του.

Η εισαγωγή
Ο κ. Ράπανος εισήχθη εκτάκτως στο «Υγεία» το μεσημέρι της Παρασκευής, με έντονους πόνους στην κοιλιά, ιλίγγους, ναυτία, εφίδρωση και καταβολή. Λόγω του προβλήματός του δεν συμμετείχε στην ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ειδοποιήθηκε ο κ. Κοσμίδης και κινητοποιήθηκε ομάδα γιατρών, καθώς έχει ιστορικό σοβαρής πάθησης στο πεπτικό σύστημα και -για τον σκοπό αυτό- είχε υποβληθεί παλαιότερα σε χειρουργική επέμβαση.

Λίγη ώρα αργότερα η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί, αλλά οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να παραμείνει στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων για να διακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την έντονη συμπτωματολογία...
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: